A fogyókúrás jojó-effektus magyarázata

A fogyókúrás jojó-effektus magyarázata

Az orvosok gyakran találkoznak olyan páciensekkel, akik egy sikeres fogyókúrát követően nagyon rövid időn belül visszanyerik korábbi testsúlyukat, sőt bizonyos esetekben még többet híznak vissza. Ezt a jelenséget hívják jojó-effektusnak.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek hajlamosabbak gyorsan visszahízni a keservesen leadott kilókat, akiknek a szervezetében az átlagnál magasabb a leptin hormonszintjük, és alacsonyabb a grelin hormonszintjük. Ana Belén Crujeiras, a Santiagói Egyetemi Kórház orvosa, és a tanulmány vezetője szerint emiatt az emberek szervezte különféle módon reagál a fogyókúrára.

A kutatók a grelin, a leptin és az inzulin hormonok plazmaszintjének szerepét vizsgálták 104 túlsúlyos páciens esetében, akiket szigorú, alacsony kalóriatartalmú diétára fogtak. Nyolc héttel a fogyókúra után ismét megvizsgálták az alanyokat, és azt tapasztalták, hogy akik ez idő alatt a leadott súlyuk több mint 10%-át visszahízták, azoknak magasabb volt a leptin szintjük és alacsonyabb a grelin szintjük. Ebben a tekintetben az inzulin szintje nem játszott semmiféle szerepet.

A tanulmány eredményeit a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című lapban közölték.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek