A fogyás mérsékli a cellulitiszt?

A fogyás mérsékli a cellulitiszt?

A cellulitisz, más néven narancsbőr  bátran nevezhető a hölgyek rémálmának. A leginkább esztétikai problémákat okozó elváltozásra ezerféle, többé-kevésbé hatékony gyógymód létezik.

Egy amerikai kutatás azonban azt igazolta, hogy elég csupán leadni a felesleges kilókat - és már el is múlt a narancsbőr.

A kutatást - talán kissé meglepő módon - az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság végezte. Vizsgálataikba 29, a narancsbőr tüneteit mutató túlsúlyos és elhízott nőt vontak be, akik orvosi felügyelet mellett radikális fogyókúrán vettek részt. A hölgyek átlagosan 15 kilót adtak le (1 és 50 között), és a narancsbőr tünetei 17 esetben javulást mutattak, igaz 9 esetben az állapot inkább romlott. A legkedvezőbb képet azok a nők mutatták, akik nagy túlsúlytól szabadultak meg, de szerepet játszott a bőr feszessége is, a cellulitisz azoknál fokozódott, akiknél a fogyás után petyhüdtebb lett a bőr.

"A nők mintegy 85 százalékánál előbb-utóbb jelentkezik a narancsbőr. Az elváltozást teljesen megszüntetni szinte lehetetlen, de úgy tűnik, minél többet fogy valaki, annál inkább csökken a kiterjedése" - mondta Dr. John Kitzmiller, a kutatások vezetője.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek