A fogamzásgátló dönti el, hogy a nő milyen pasit választ

A fogamzásgátló dönti el, hogy a nő milyen pasit választ

A fogamzásgátló tabletta szedésétől is függ, hogy egy hölgy hogyan választ magának partnert - állítják a kutatók.

Az antibébi tabletták szedése befolyásolja azt, hogy a nők hogyan reagálnak a férfiak illatára. Bár sokakban nem tudatosul, a párkapcsolatok létrejöttét nagyban befolyásolja az, hogy megnyerőnek találjuk-e a másik ember természetes szagát.

A kutatók rámutatnak: a gyengébbik nem képviselői tudat alatt a férfiak szaga alapján próbálnak olyan partnert keresni, akinek a genetikai állománya eltérő az övéktől. Mindez azért fontos, mert az eltérő génállománnyal rendelkező szülők gyermeke erősebb, életképesebb lesz, hiszen immunrendszere ellenállóbb, így kevesebb betegséget kap el.

Mindezt a test illata közvetíti, bár nehéz dolguk van a hölgyeknek, ha egy szappant, dezodort, borotválkozás utáni arcszeszt és parfümöt is használó férfival akadnak össze, ami manapság nem ritka. A természetes testszag azonban továbbra is támpontot ad a partner génállományáról.

A University of Liverpool kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a hölgyek elveszítik ezt a tájékozódási képességüket, ha fogamzásgátló tablettát szednek. Kutatásukba száz nőt vontak be, akiknek hat férfi közül kellett kiválasztaniuk a legvonzóbbat, az illatuk alapján. A vizsgálat első részében a nők még nem szedtek fogamzásgátlót, később elkezdték a tabletta szedését, ekkor ismét elvégezték velük a kísérletet.

Kiderült, hogy az első alkalommal sokkal gyakrabban választottak olyan férfit, akinek a génállománya jelentősen eltér a sajátjuktól.

A fogamzásgátló dönti el, hogy a nő milyen pasit választ

A kutatók az eredmények tükrében rámutatnak: ha a párkapcsolat akkor jön létre, amikor a hölgy antibébi-tablettát szed, a természet által nyújtott képességet kiiktatva a nők olyan párt választanak, akivel gyengébb immunrendszerrel rendelkező utódokat nemzhetnek.

Korábbi kutatások arra mutattak rá, hogy bár az emberek sokkal érzéketlenebbek a szagok iránt, mint sok állatfaj egyedei, a párválasztás a nők számára mégis egy olyan eset, amikor bátran hagyatkoznak a szaglásukra.

A fogamzásgátló tabletta nem kizárólag a nők szaglására van hatással. A többi mellett befolyásolja szexuális aktivitásukat is.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek