A fiatalság forrása a fekete csoki és a vörösbor?

A fiatalság forrása a fekete csoki és a vörösbor?

Az Exeter és a Brighton egyetem kutatói jelentős áttörést értek el az öregedés lelassításában, felfedezték az inaktív szenzoros sejtek megfiatalodásának módját. Méghozzá a fekete csokoládéban és a vörösborban levő vegyületek segítségével, amelyek segítik a sejtek megfiatalodását. Elérték, hogy az idősebb sejtek úgy viselkedjenek, mint a fiatalabb társaik. A kutatók a vörösborban, a fekete csokoládéban, a vörös szőlőben és az áfonyában található természetes anyagot, a resveratrolt alkalmazták a tenyésztett sejteken.

 

A resveratrol természetes formában és a legnagyobb mennyiségben találhatók meg a fent említett élelmiszerekbe, ez egy olyan anyag, mellyel kapcsolatban a kutatásokat még csak nem olyan régen kezdték meg. Számos étrend-kiegészítő címkéjén találkozhatunk vele, mivel azok egyik alapanyaga lett, egészségre gyakorolt kedvező hatásának köszönhetően. A resveratrol kifejezetten jótékony hatással van az egészségre, olyan betegségek kialakulását segít megelőzni, mint az infarktus és egyéb szívbetegségek, valamint az agyvérzés.

Az Exeter Egyetem kutatásai szerint a resveratrollal kezelt sejtek néhány órán belül osztódni kezdtek, és hosszabb telomerei (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz), lettek, mint a kezdeti szakaszban. A kutatók remélik, hogy ezzel a felfedezéssel olyan áttörést érnek el, hogy a terápiás alkalmazás során segíthetnek egy jobb életvitel megteremtésében, mint a degeneratív problémák megoldásában, mint az idősödés lassításában.

A betegségek egyik oka, hogy a szövetekben felhalmozódott sejtek nem megfelelő arányban működnek. A gének normális működése idősebb korban kevésbé hatékony, ami korlátozza azon képességeiket, hogy megfelelően reagáljanak a környezeti kihívásokra. Az idősek szervezetében több szenzoros sejt található.

Lorna Harries professzor az Exeter Egyetem Molekuláris Genetikai professzora elmondta: „Az első lépés az emberi élet normális élettartamának megtartásában, hogy egész életükben megfelelő legyen az egészségi állapotuk. A kutatások azt bizonyítják, hogy a sejtek kezelhetők, hogy visszanyerjék a fiatalság egy részét.”

Dr. Eva Latorre, az Exeter Egyetem kutató munkatársát meglepte a sejtek változásainak mértéke és gyorsasága: „Amikor láttam, hogy a tenyésztett kultúra táljában levő sejtek megfiatalodnak, alig hittem a szememnek. A régi sejtek úgy néztek ki, mint a fiatal sejtek. Olyan volt, ez mint egy varázslat. Többször megismételtem a kísérletet, és minden esetben megfiatalodtak a sejtek. Nagyon izgatott vagyok a kutatás további fejleményei és lehetőségei miatt.”

A fiatalság forrása a fekete csoki és a vörösbor?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek