A felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

A felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

Nő a túlsúlyosak és elhízottak száma a fejlett országokban. Az Obesity Update 2017 tanulmány szerint az elhízottak aránya az Egyesült Államokban, Mexikóban, Új-Zélandon a legmagasabb, a negyedik helyen áll Magyarország. A jelentés szerint a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a magyar gyerekek 16 százaléka túlsúlyos. A gyerekek elhízása globális probléma, a 15 évesek körében 2013-2014-re 15,5 százalékra emelkedett a túlsúlyosak aránya a vizsgált 29 országban.

A felnőttek körülbelül 60 százaléka túlsúlyos, gyermekeknél 20 százalék ez az arány az országban - mondta Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense.

A túlsúlyt és az elhízást gyakran szinonimaként használják, de a két fogalom közül előbbi az enyhébb, utóbbi a komolyabb testtömeg-többletet jelenti. Hangsúlyozta: a túlsúlynak és az elhízásnak nagyon komoly hatása van az életminőségre, sok krónikus betegség kockázatát növeli.

Az elfogyasztott ételek felét a zöldségeknek és a gyümölcsöknek kellene kitenniük, míg a másik felét gabonaféléknek és fehérjeforrásoknak. Minden étkezésnél kell zöldségnek, gyümölcsnek lennie a tányéron - tette hozzá, és felhívta a figyelmet a napi ötszöri étkezés jelentőségére is.

A felnőttek 60 százaléka túlsúlyos

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek