A felfekvés megelőzhető

A felfekvés megelőzhető

Főként a tartósan fekvő betegeknél rendkívül gyakori betegség a felfekvés, amely rontja az életminőséget és hosszan tartó, gondos ápolást igényel. Dr. Kovács Ildikó háziorvostól megtudhatjuk, hogy az időben felfedezett nyomási fekély eredményesen gyógyítható.

A felfekvés népegészségügyi probléma, leginkább tartósan fekvő idősebb betegeknél jelentkezik, illetve azoknál, akik valamilyen krónikus betegség miatt huzamosabb ideig ágyhoz kötöttek. A felfekvést (latinul decubitus) nyomási fekélynek is nevezzük, amely leggyakrabban a sarki részeken és a keresztcsont tájékán alakul ki, de láttam már könyök tájékon kialakult decubitust is. Kialakulásának mértéke leginkább attól függ, hogy a beteg milyen hosszú ideig kényszerül mozdulatlanságra. A tartósan mozdulatlanságra ítélt test nyomásnak kitett részein romlik a keringés, nem megfelelő a szövetek oxigénnel történő ellátása,, emiatt alakul ki az ellátási fekély, vagyis a felfekvés.

A betegségnek négy stádiuma különíthető el, a legenyhébb szakaszban a bőrpír figyelmeztet az elváltozásra, amely otthoni körülmények között is kiválóan karban tartható, az utolsó stádium viszont súlyos szöveti károsodással jár, amely sebészi beavatkozást, kórházi ápolást igényel. Ez utóbbi állapottal ma már szerencsére ritkán találkozom, de még mindig előfordul. Hogy ez senkivel ne történjen meg, nagyon fontosnak tartom, hogy a betegeim, illetve a hozzátartozóik minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a decubitus megelőzéséről, hiszen odafigyeléssel kiválóan kezelhető ez a betegség.

A felfekvés megelőzhető

A prevenció 7 alapszabálya

A felfekvés esetében kifejezetten komoly szerepe van az otthoni ápolásnak, vagy a szakápolásnak. Megoldást jelent, és sokszor a beteg számára is az a legmegnyugtatóbb, ha a hozzátartozó kezeli a tüneteket. Az otthon ápolókat is megtanítjuk arra, hogyan kell egy hosszú ideig fekvő beteget kezelni, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a bőrpír megjelenése. Illetve mi a teendő, amikor már megjelent a bőrpír.

Nézzük sorra tehát, hogy mire kell figyelni:

1. A beteg olyan ágyba kerüljön, amely három oldalról körbejárható és nem okoz nehézséget a beteg mozgatása.

2. Fordítsuk őt egyik vagy másik oldalára legalább 2 óránként, a fejrészt emeljük meg 30 fokkal, és amikor oldalára fordítjuk, arra a rövid időre támasszuk ki a nehezen mozgatható testet puha párnákkal, hogy kényelmes helyzetbe kerüljön.

3. Gyűrődésmentes lepedőt használjunk, ugyanis maga a lepedő is okozhat kellemetlenséget, akár fájdalmas érzést is az érzékennyé vált bőr miatt.

4. Ha a beteg egy kicsit is képes önállóan mozogni, ösztönözzük, hogy 15-30 percenként emelje a végtagjait, húzza fel a lábait, mozdítsa meg a lábujjait.

5. Ha a legapróbb mozgás, de a mozgatás is gondot okoz, akkor érdemes vásárolni jó minőségű antidecubitus párnát és matracot, valamint sarokgyűrűket. Kár vesződni ezeknek a kényelmet szolgáló eszközöknek az otthoni elkészítésével, ugyanis a rehabilitációs szakorvos vagy a sebész, kedvezménnyel is megrendelheti ezt a beteg számára. Leginkább tojástartóhoz tudnám hasonlítani a matracot, ami annyira tehermentesíti az egész testet, hogy a felfekvés kialakulásának az esélye a minimálisra csökken.

6. Általában a stabil ágyban fekvő betegek nagy részének vizelettartási zavarai vannak, így tehát a felfekvés és az inkontinencia sokszor egyszerre jelentkezik. Rendkívül fontos a bőr tisztán- és szárazon tartása. A rendszeres fürdetés, mosdatás után alaposan meg kell törölni a hajlatokat.

7. Törekedni kell a megfelelő fehérje- és kalóriadús ételek fogyasztására, ebben a dietetikus tud segíteni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek