A fájdalom NEM a női lét természetes velejárója

A fájdalom NEM a női lét természetes velejárója

A magyar nők még mindig azt gondolják, hogy a sorsuk a szenvedés. Ha fáj valami, akkor elintézik annyival, hogy biztos a női lét természetes velejárója a dolog, és folytatják a mindennapi rohanást. Ezen a gondolkodáson szeretnének változtatni a FEME - Felelősen Magadért Egyesület tagjai.

“A magyar nők nem érzik rosszabul magukat a bőrükben, mint tőlünk nyugatabbra élő társaik, csak éppen nem tudják, hogy mit jelent az énidő foglama” - meséli Beke Zsuzsa, kommunikációs és marketing szakember, az FEME alapítótagja egy nemrégiben lefolytatott kutatásukról. “Az, hogy elmegyek a gyerekkel kirándiuni, nem számít énidőnek, pedig sokan ebben a hitben élnek.”

Nem csak a haláltól kell félni

Mivel az énidő hiányzik a magyar nők életéből, ezért nincs módjukban figyelni magukra, és így nem veszik észre azt sem, ha testük már megkongatta a vészharangot. Ennek a következménye az, hogy későn jutnak el az orvoshoz, aki már nem tud segíteni rajtuk.  Még mindig évente többezer nő hal bele olyan nőgyógyászati betegségekbe, amik gyógyíthatóak.

A fájdalom NEM a női lét természetes velejárója

De nem kell feltétlenül halálos betegségben szenvedni. Rengeteg olyan kór van, ami bár nem veszélyezteti az életet, nagyon komoly minőségromlást eredményez a mindennapi létünkben. Ilyen lehet például a mióma vagy az endometriózis. Ezek a betegségek nagy fájdalommal járhatnak együtt, és élvezhetetlenné tehetik például a szexuális életet is.

“Ha a nő fájdalmat érez a szexuális együttlét közben, akkor sajnos általában nem az a tapasztalat, hogy a párok változtatnak a szokásaikon, és kipróbálnak más pozíciókat, hanem egyszerűen nem is bújnak össze - meséli Dr. Csereklye Andrea szexuálpszichológus. “És arról is hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy nem csak a behatolásos szex létezik, hanem másképp is tudunk egymásnak örömet okozni.”

Mi a mióma?

Dr. Katona Renáta, az egyesület egyik nőgyógyásza elmondta, hogy a nők 25 százalékának van miómája. Kis Judit - akit leginkább Judy-ként ismerünk, és általában a hangjával kápráztat el bennünket - is éritett a betegségben. “Mivel sokáig nem estem teherbe, ezért elmentem orvoshoz, és kiderült, hogy van egy miómám. Fogalmam se volt, hogy mi az. Az orvos azt mondta, hogy egy jóindulatú daganat. Szerencsére még kicsi volt, és végül sikerült mellette teherbe is esnem, úgyhogy nem igényelt kezelést” - meséli az énekesnő.

A fájdalom NEM a női lét természetes velejárója

Ám nem mindig van ez így. A meddőség hátterében állhat mióma. És bár Judy-nak csak egy hétig okozott kisebb szenvedést a góc, addig van, akinek tartósan komoly fájdalmakat okoz. Nyilván itt is igaz, hogy minél előbb fedezzük fel a problémát, annál könnyebb kezelni.

Mikor gyanakodjunk miómára?

Például vérzészavarnál. Tipikus miómás zavara a vérzésnek, ha nagyon bő a vérzés. A normális mensruáció mennyisége egy ciklusban 90 ml. Az ennél nagyobb mennyiségű vérzés már bő vérzés. Akkor is gyanakodjunk, ha a családban is mindenkinek bő vérzése van vagy volt, mert a mióma mutat családi halmozódást.

A női betegségekről rengeteg korrekt információ található a FEME honlapján, és érdemes őket Facebookon is követni, mert ott is folyamatosan megosztják velünk szakembereik tudásának legjavát ezekről a betegségekről.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek