A fagyasztott petesejt jobb, mint a friss?

A fagyasztott petesejt jobb, mint a friss?

Egyes vélemények szerint a fagyasztott petesejt alkalmasabb a mesterséges megtermékenyítésre, mint a friss. Dán kutatók szerint nagyobb arányban eredményeznek sikeres terhességet azok a beültetések, amelyeknél fagyasztott petesejtet használtak.

A fejlett országokban egyre gyakoribb, hogy a nők lefagyasztatják a petesejtjeiket, ezzel próbálnak esélyt adni maguknak, hogy idősebb korukban vállalhassanak gyermeket.

Az orvosok eddig mindezt nagyon kockázatosnak tartották, mondván, hogy növeli a gyermeknél lehetséges betegségek kockázatát az eljárás, de hamis illúziót is ébreszthet a nőben, holott a fogamzás esélye idősebb korban egy fagyasztott petesejtből már sokkal kisebb, mint fiatalon, természetes úton.

Dán kutatók azonban most arra a megállapításra jutottak, hogy a fagyasztott sejtekből nagyobb arányban születik gyermek, mint a frissen kivettekből.

Dániában 1995 és 2006 között 1200 mesterséges megtermékenyítést végeztek el fagyasztott petesejt felhasználásával, és majdnem 18 ezret frissen, az ovuláció után három-öt nappal a petefészekből kivett petesejtekből. Az eredményességet összehasonlítva kiderült, hogy az előbbi csoportnál nagyobb arányban jött létre a terhesség és rendellenesség sem jelentkezett nagyobb számban, mint az utóbbinál.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek