A depresszió miatt nem tudunk dolgozni

A depresszió miatt nem tudunk dolgozni

Magyarországon a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenést okoz. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint a pszichés zavarokat jobb lenne megelőzni.

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - adatai azt mutatják, hogy 1990 és 2013 között 53,4 %-al nőtt a depressziós betegek száma.

A depresszió miatt nem tudunk dolgozni

Ez a betegség azon túl, hogy megkeseríti az egyén mindennapjait, gazdasági probléma is. Az európai GDP 1%-át emészti fel, a költségek 88%-a termelékenység-csökkenésből adódó gazdasági veszteség. Ezek a számok is mutatják mennyire fontos lenne a prevenció.

A pszichés zavarokkkal küzdők számának növekedése magával vonja a pszichiátria nagyobb szükségességét, több szakemberre, pszichiáterre, klinikai pszichológusra, szakápolóra, szociális munkásra lenne szükség a feladatok ellátására.

Sajnos ma Magyarországon hiányos a jogi szabályozottsága ezen betegek ellátásának, és a gyógykezelés szakmai tartalmának szabályozása teljesen hiányzik. A Magyar Pszichiátriai Társaság más betegszervezetekkel összefogva szeretne változást elérni, és biztonságosabb jogi környezetet létrehozni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek