A depresszió ellen is kiemelten fontos a D-vitamin

A depresszió ellen is kiemelten fontos a D-vitamin

A D-vitamin szerepe az utóbbi hónapokban erősen felértékelődött a koronavírus- járvány hatására. Ez annak köszönhető, hogy a D-vitaminnak igen nagy szerepe van az immunműködés megfelelő szinten tartásában. De azért itt nem áll meg a dolog, főleg akkor, ha kismamákról van szó.

Mivel ismerjük a D-vitamin immunműködésben betöltött szerepét, ezért szorgosan pótoljuk is, főleg, ha egy magzatot hordunk a szívünk alatt. A kismamák esetében ugyanis az immunrendszer visszafogottan működik, ami azért szükséges, hogy a magzat ne lökődjön ki a vele csak félig azonos genetikai kóddal rendelkező édesanya testéből. Ráadásul azzal is rég tisztában vagyunk, hogy a vetélések és koraszülések közel 70 százalékáért a felszálló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé, melyek kialakulásának esélyét a megfelelő immunműködés minimálisra képes csökkenteni.

Ha pedig a baba megszületett, akkor már minden rendben van, és a legtöbben szépen le is állnak a szervezet támogatásával, hiszen már nincs rá szükség. Pedig van, nem is kicsit! Az anyatej az a táplálék, melyet a babák életük legelső szakaszában kizárólagosan fogyasztanak, amit ugye az édesanya szervezet termel. Vagyis a szoptatás során ugyanúgy az édesanya biztosítja a baba tápanyagszükségletét a saját raktáraiból.

A depresszió ellen is kiemelten fontos a D-vitamin

Egész évben

Igaz, a D-vitamin esetében a baba is képes a termelésre, de ez nem jelenti azt, hogy a „raktárak” ne merülnének le a várandósság után is, igen gyorsan. A hazai emberek – de ez sajnos világviszonylatban is igaz – D-vitamin-hiánnyal küzdenek egész évben, kisebb vagy nagyobb mértékben. Ez pedig egy olyan elképesztően energiaigényes életszakaszban, mint a várandósság és a szoptatás igencsak problémás lehet.

Több kutatás is rámutatott már arra tényre, hogy a szülés utáni depresszió kialakulásában komoly szerepe van a D-vitamin-hiánynak is. A tápanyaghiány jelentette gondot pedig csak fokozza a kimerültség, és az kezdeti időszakra jellemző jelentős alvásmegvonás (arról már nem is beszélve, hogy egy teljesen új élethelyzetben találja magát az anyuka, amivel ott és akkor kell kezdenie valamit, erre pedig nemigen lehet előre felkészülni, hiába igyekszünk).

Pótlás

A szoptatás során tehát ugyanolyan jelentősége van a tápanyagpótlásnak - így pedig a D-vitamin pótlásának is -, mint a várandósság során. És ahogyan a terhességet, a szoptatás időszakét is tudjuk várandósvitaminnal támogatni, már persze abban az esetben, ha az megfelelően tagolt. A szoptatás során a harmadik trimeszter tápanyagigényeivel azonos igények vannak jelen, vagyis, ha olyan készítményt választunk, mely a trimeszterek igényei szerint tagolt, akkor a szoptatásnál sem lesz gond.

Emellett fontos, hogy a készítmény komplex legyen, és szerves kémiai kötésű anyagokat tartalmazzon. Mind előbbi mind utóbbi a hasznosulás miatt fontos. A komplexitás azért, mert az egyes anyagok segítik mások beépülését, a szerves kötések (-citrát, -glükonát) pedig azért, mert a felszívódás így akár 80 százalékkal is javulhat!

Dr. Angyal Géza
szülész – nőgyógyász

A szükséges napi mennyiség meghatározása

A helyes táplálkozás és a szabad levegőn tartózkodás mellett szükség lehet a D3-vitamin pótlására. Annak eldöntésére, hogy kinek és milyen adagú D-vitamin szedése indokolt, orvosi vizsgálat szükséges, melynekeredménye függvényében lehet a D-vitamin adását elkezdeni. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódik,ezáltal komoly mellékhatásai lehetnek, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ezért orvosi tanács nélkül a D-vitamin szedése nem ajánlott.

Hiányállapotra utalhatnak a gyakori felső és alsó légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások. Ekcéma, pikkelysömör esetén a tünetek rosszabbodása is figyelmeztető tünet lehet. Kortól függetlenül és panaszmentes állapotban is javasolt a D-vitamin szint évenkénti ellenőriztetése, a hiányállapot, illetve a szövődmények megelőzése érdekében. A D-vitamin hiány meghatározása vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és csontsűrűség méréssel történhet. Az összes körülmény figyelembevétele és a leletek eredményei alapján lehet individuális D-vitamin kezelést javasolni. Egyénre szabott D-vitamin kezeléssel a hiányállapot és a kóros tünetek megszüntethetőek.

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus,

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek