A D-vitamin pótlás új formája

A D-vitamin pótlás új formája

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a napi szintű vitaminbevitelre és immunrendszerünk támogatására. A D-vitamin a szteránvázas hormonok közé sorolandó, fontossága az emberi szervezet számára vitathatatlan. (Fizetett hirdetés)

Magyarországon a téli hónapokra 10 emberből 9-nél alakul ki D-vitamin hiány1, de bevitelérenem csak az év ezen szakaszában van szükségünk. Pótlása rendkívül fontos egész évben, hiszen számtalan jótékony hatással bír, ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben.

A D-vitamin támogatja a csontanyagcserét, az ajánlásokban javasolt kalciumbevitel csak normál D-vitamin szint esetén megfelelő, hiányában csontvesztés alakul ki.

A D-vitamin pótlás új formája

in hiá

A D-vitamin hiány kevésbé ismert káros hatásai:

  • A D-vitamin hiánynak szerepe van az autoimmun betegségek patogenezisében.
  • Szívelégtelenségben közvetlenül hozzájárul a betegség súlyosbodásához. D-vitamin-hiány hozzájárulhat a hipertónia kialakulásához, amit részben a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer változása magyaráz.
  • Fokozza az érelmeszesedés kockázatát.
  • A D-vitamin hiány növelheti a diabetes mellitus kialakulásának kockázatát.

 

 

A megfelelő D-vitamin szint pozitív hatásai:

  • Javítja a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióit.
  • Fontos az ideális D-vitamin-szint elérése a tervezett terhesség előtt.
  • Nők és férfiak esetében is jótékony hatással van: a nemzőképes spermiumok termeléséhez, és a megfelelő spermaszám eléréséhez nélkülözhetetlen, ezáltal a férfiak termékenységét alapvetően meghatározza.

A férfiakban növeli a tesztoszteron-szintet, jótékony hatású a libidóra.

Nőknél emeli a progeszteron-szintet, ami a sikeres beágyazódás esélyét növeli,javítja az in vitro megtermékenyülési mutatót. Csökkenti a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) és az endometrózis kialakulásának lehetőségét.

  • Terhességben hozzájárul az idegrendszer fejlődéséhez, jó hatással van a sejtek növekedésére és differenciálódására, befolyásolja a hormonháztartás működését. Növeli a kalcium és a foszfát felszívódását és beépülését a csontokba, így hozzájárul a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez. Mindezek kifejezetten fontosak a baba fejlődő szervezete számára, hogy később is egészséges legyen. Terheseknél a D-vitamin-hiány kockázata nagy, legalább napi 2000 NE D-vitamin bevitele javasolt. Fontos tudni, hogy a nagy adagban történő egyszeri pótlás – élettani adatok alapján – jelenleg terhesség idején nem javasolt, a szükséges mennyiség napi adagolással pótolható. Ez igaz a szoptatás idejére is.
  • Menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az emlőtumor kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére több lehetőség és módszer áll rendelkezésünkre. Elsődleges D-vitamin forrásunk a napfény.A bőr D-vitaminképző kapacitása hatalmas, de pusztán napsugárzással D-vitamin túlkínálat nem alakul ki.A bőr fokozott pigmenttartalma gátolja a D-vitamin képződését, amit a naptejek alkalmazása is hátráltat.

A táplálékok közül D-vitamin forrás lehet: tojás, gomba, tengeri halfajták, máj és tejtermékek, de alegfrissebb kutatások szerint az így bevitt mennyiség nem mindig elegendő2. Fontos a rendszeres D-vitaminpótlás, különösen a téli hónapokban.

2021. szeptemberében került forgalomba az IBSA Pharma Kft. innovatív D-vitaminja, amely jelenleg az egyetlen nyelvenoldódó lapka formátum. Nagy előnye, hogy víz nélkül bevehető, nyelvre helyezve néhány másodperc alatt feloldódik,egyszerűen bevehető, pontos adagolást biztosít, mindemellett kellemes narancsízű.

Extra szűz olívaolaj tartalma elősegíti a gyors felszívódást.Nagy segítséget nyújt a vitaminpótlásban a nyelési nehézséggel vagy felszívódási betegséggel küzdők számára, (pl.: coeliakia, crhonbetegség) mivel kikerüli a tápcsatornát. Már a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódik, így biztosítja a megfelelő D-vitamin mennyiséget.

Az egyesével csomagolt lapkák higiénikus és praktikus megoldást nyújtanak, akár utazás során is.

https://dvitaminlapka.hu/

A D-vitamin pótlás új formája

 

1http://dx.doi.org/10.1155/2014/589587 Vitamin D Status in Central Europe
2Sowah et al. BMC Public Health (2017) 17:519DOI 10.1186/s12889-017-4436-zVitamin D levels and deficiency withdifferent occupations: a systematic review

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek