A csodálatos káposzta - Receptekkel
Késő őszre beérnek a szép kerek káposztafejek. A fejes káposzta egész évben elérhető, de ilyenkor ősszel, majd télen kerül a legtöbbször asztalunkra. Frissen, főzve és savanyítva is finom, ráadásul nagyon hasznos is. Ezt már sokszor hallhattuk, de most azt is elmondjuk, hogy miért és mitől olyan egészséges, mint ahogy mondják.
Nem csak megenni érdemes
Kezdjük azzal, hogy milyen értékes vitaminokhoz juthatunk hozzá általa: A-, C- és E-vitamin, K- és B1 vitamin van benne. Rostokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, a kálium- és a vastartalma, valamint omega-3 zsírsav forrás is.
A káposztában található csípős ízű mustárolaj lényegében természetes antibiotikum: enyhe gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és némileg fertőtlenítő hatású. A mustárolajok helyi vérbőséget okozó hatása régóta ismert; korábban reumás panaszok kezelésére alkalmazták. Ugyanakkor használatuk körültekintést igényel, mivel szövetkárosodást okozhatnak. A közkedvelt zöldség zöld levelei sok béta-karotint tartalmaznak, amely antioxidáns. A benne levő tiocianát miatt a népi gyógyászatban gyomorfekélyeseknek ajánlották.
Ha valaki odafigyel a kalóriabevitelre, akkor a káposzta jó választás: száz grammjában csupán 31 kalória, a savanyú káposztában pedig mindössze 20 kalória van, viszont könnyen eltelítődünk tőle, hiszen ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi, ha 10 dekányit megeszünk belőle.
Savanyúan még jobb!
A káposzta savanyítása régóta ismert tartósítási módszer, de megfelelő körülmények között a káposztafejek akár öt hónapig is elállnak, tehát a tavasz megérkezéséig biztonságosan tárolhatók és fogyaszthatók. Szerencsére hónapokig megőrzi gazdag beltartalmának javát, C-vitaminjának a 80 százalékát, így kora tavasszal is értékes része lehet étrendünknek. A savanyú káposztát – amellett, hogy nagyon finom – azért is megéri fogyasztani, mert az erjedése során savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, melyek a bélflórára kedvező hatással vannak.
Nem véletlen, hogy a legegyszerűbb káposztával készült étel – még egy egyszerű saláta is – rendkívül hasznos az egészségünk védelmében. Még egy előnyös hatását írták le: fogyasztása során glukózinolát szabadul fel, amely képes a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket egy részét semlegesíteni. Fontos tudni, hogy ha a vitamintartalma miatt akarjuk enni, akkor ne főzzük túl, mert a hőkezelés során elveszíti vitamintartalmának jelentős részét!
Vigyázat! Felfúvódás veszély
A káposztafélék okozhatnak felfúvódást, ezért szinte minden káposztás étel köménymaggal, Erdélyben csomborral készül: a fűszerek illóolajai nemcsak az ételt ízesítik, de emésztőrendszerünknek is segítenek.
Régi idők orvossága
Az ókori görögök, majd a rómaiak nemcsak élelmiszerként, hanem – elsősorban a vadkáposztát – gyógyszerként is használták: emésztési és gyomorproblémákat kezeltek vele, és úgy gondolták, lakomák során fogyasztva gátolja az ittas állapot kialakulását. Idősebb Cato a káposztaleveleket mindenféle sebre, duzzanatra alkalmas kötözőszerként is ajánlotta.
A káposztafélék népes családja
Ne feledkezzünk meg a fejes káposzta rokonairól sem: kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, karalábé, leveles kel, lila káposzta. Ezeket is érdemes kipróbálni!
RECEPTEK
Télváró káposztás bableves
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra + 1 éjszaka
Hozzávalók:
• ½ kg fehér bab
• 40 dkg füstölt hús (csülök, tarja)
• 20 dkg savanyú káposzta
• 1 nagyobb fej burgonya
• 3 közepes sárgarépa
• 2 közepes fehérrépa
• 1 fej vöröshagyma
• só, bors, pirospaprika
• olívaolaj
• liszt
• 3 gerezd fokhagyma zúzva
A babot éjszakára beáztatjuk. Ez fontos, különben sokkal hosszabb lesz a főzési idő.
A burgonyát, sárgarépát, fehérrépát meghámozzuk, egyforma nagyságúakra daraboljuk. A füstölt húst érdemes előre, előző nap megfőzni és a levét félretenni. Egy nagyobb edénybe feltesszük a babot. Felöntjük a füstölt lével, hozzáadunk még vizet, beletesszük a félbevágott hagymát. Elkezdjük főzni. Amikor ¾-ig megfőtt, akkor hozzáadjuk a káposztát, az összedarabolt zöldségeket és a felkockázott füstölt húst. Ha teljesen megfőtt, olajból, lisztből készítünk egy rántást, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, vizet, és a leveshez keverjük. Összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.
Vitalizáló káposztasaláta
Elkészítési idő: 20 perc + 1 nap
Hozzávalók:
• 1 kisebb fejes káposzta
• 1 nagyobb sárgarépa
• 1 kisebb vöröshagyma
• majonéz
• pici cukor
• 1 evőkanál olívaolaj
Ha van olyan elektromos konyhai eszközünk, amin különböző méretű dolgokat tudunk lereszelni, most nagyon jól hasznosíthatjuk. Közepes lyukú (más reszelőn nagy lyukú) tárcsát válasszunk, ezzel gyakorlatilag minden hozzávalót lereszelhetünk. A káposztát vágjuk nagyobb darabokra reszelés előtt. Utána jöhet a hagyma, majd a sárgarépa. Az egészet lereszelés után jól keverjük össze. Egy nagyobb tálba öntsünk majonézt (ez a választott káposzta nagyságától is függ), keverjük simára az olajjal és egy kávéskanál cukorral. Ebbe forgassuk bele a káposztakeveréket, majd zárjuk le, és egy napig hagyjuk érni a hűtőben.
Kímélő töltött káposzta
Elkészítési idő: kb. 75 perc
Hozzávalók:
• 1 doboz fehérboros savanyú káposzta (800 g-os)
• 70 dkg darált pulykamell (vagy comb)
• 1 zacskó gyorsrizs
• 1 szál szárazkolbász felkarikázva
• olaj
• só, bors, majoranna, fokhagyma granulátum, pirospaprika
• 1 fej vöröshagyma aprítva
• 2 evőkanál liszt
A káposzta felét egy lábosba rakjuk. A darált húst összekeverjük a rizzsel, ízlés szerint fűszerekkel és a hagymával. Közepes gombócokat formálunk belőle és a káposztára rakjuk. A kolbász felét rárakjuk, majd befedjük a káposzta másik felével, végül a tetejére rászórjuk a felkarikázott kolbász másik részét. Egy nagy pohár vizet öntünk alá (menet közben, ha szükséges, akkor pótoljuk a vizet), és közepes lángon kb. 45 percig fedő alatt főzzük. Ha megfőtt, akkor kivesszük a gombócokat. Két evőkanál lisztből és olajból csinálunk egy rántást, zsemleszínűre pirítjuk, levesszük a tűzről, hozzáadunk 2 teáskanál pirospaprikát, fokhagyma granulátumot és először fél pohár vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a káposztához, elkeverjük benne. Ha szükséges, akkor még öntünk hozzá vizet. Végül visszahelyezzük a gombócokat. Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

