A candidafertőzésről

A candidafertőzésről

A candidafertőzést okozó candidagomba mindannyiunk szervezetében megtalálható. Panaszt akkor okoz, ha a szervezet lecsökkent védekezőképessége miatt - melyet okozhat hosszan tartó betegség, cukorbetegség, antibiotikumos kezelés - elszaporodik. Kezelése helyileg alkalmazható, illetve szájon át szedhető gyógyszerekkel történik, és a megfelelő étrend betartása is fontos a betegség tüneteinek leküzdésében.

A candida a sarjadzó gombák típusába tartozik, Albicans és non albicans típusú candidafajokat különböztetünk meg.

85-90 százalékban a Candida albicans okoz hüvelyi fertőzéseket. A candida gombáról tudni kell, hogy a normál hüvelyflóra 12 százalékban tartalmazza, tehát mindenkiben megtalálható. Ugyanígy a bélflórának és a szájflórának is része.

Panaszt csak abban az esetben okoz, ha valamilyen oknál fogva, pl. hosszan tartó betegség, antibiotikumszedés, cukorbetegség kapcsán elszaporodik. (Tehát a kórokozó elszaporodásában a gazdaszervezet csökkent védekezésének is alapvető szerepe van.)

A bőr- és nyálkahártya candidiásis kialakulásában a környezeti hatásoknak - mint pl. az izzadás, műszálas fehérnemű - is szerepük lehet.

A kialakult fertőzéseket, tehát az elszaporodott gombatelepek által okozott panaszokat is kezelni kell. A fertőzés tünetei: viszketés, égő érzés, folyás, fájdalmas vizelés.

Férfiaknál a makkon okoz pici, piros, viszkető elváltozásokat. A candida fajok azonosítása morfológiai és biokémiai módszerekkel történhet.

A gomba többnyire a természetes hüvelykenetben felismerhető, néha azonban gombatenyésztést kell végezni. A diagnózis felállítását követően a kezelés viszonylag egyszerű: ma már számos gyógyszer áll rendelkezésre.

A candidafertőzések kezelése igazán akkor hatásos, ha nemcsak helyi kezelést, hanem szájon át adható szisztémás kezelést is alkalmazunk. A gyógyszerek hatására a tünetek gyorsan elmúlnak, azonban komolyabb fertőzések esetén a betegség többször kiújul és több hónapig rendszeresen visszatér. Ekkor mindenképpen javasolt a kezelést hat hónapig folytatni és betartani a megfelelő diétát.

Mivel a candida erőteljesen szaporodik az élesztő és a szénhidrátok környezetében, emiatt a gyomor-, bélrendszerben elszaporodó gomba sokszor erős édességéhséget okoz.

Szénhidrátot, tésztát és kenyérféléket ne fogyasszunk a kezelés ideje alatt. Együnk sok zöldséget, de a gyümölcsökkel is bánjunk csínján, mivel a gyümölcscukor is kedvez a candida szaporodásának. Diétázni egy hónapig kell, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel kiegészítve. Ez általában hosszabb időre megszünteti a candidafertőzés tüneteit és kiújulását.

Dr. Szőczei Beáta, szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek