A Candida-fertőzés

A Candida-fertőzés

Ha a Candida gomba kóros mértékben elszaporodik a szervezetünkben, egyebek mellett kellemetlen nőgyógyászati tüneteket okozhat. Mint dr. Krasznai Péter szülész-nőgyógyász, a Péterfy Sándor utcai Kórház Szülő-nőbeteg Osztályának főorvosa mondja, életük során a nők háromnegyedénél legalább egyszer előfordul a kandidiázis.

Szervezetünkben normális esetben is számos gomba megtalálható. Ilyen a sarjadzó gombák közé tartozó Candida albicans is. Bizonyos esetekben kóros mértékben elszaporodik, és számos panaszt okoz. Ennek oka lehet az immunrendszer gyógyszeres kezelése vagy betegség következtében való legyengülése éppúgy, mint egy-egy antibiotikum-kúra. Egyes fogamzásgátlók szedése, a cukorbetegség, a szénhidrátban dús táplálkozás, bizonyos ételallergiák és a stressz is hajlamosíthat a gombás megbetegedésre.

Sokféle tünet

A gombák elterjedése (pontosabban az általuk kibocsátott méreganyag) egyszerre többféle tünetet okozhat, amelyek ráadásul gyakran túl általánosak ahhoz, hogy egyből kandidiázisra gyanakodjunk. Ilyen lehet a fáradékonyság, a rosszkedv, a depresszió, a pánikbetegség, a feledékenység, a memóriazavar, a határozatlanság, a fejfájás, a has puffadása, menstruációs zavarok, a látásromlás, az alvászavarok, a hajhullás, a testsúlyváltozás és az izomfájdalom.

A Candida-fertőzés

A Candida azonban speciálisabb tüneteket is okozhat a szájban, az egymással érintkező nedves bőrfelületeken, a körömágyon vagy a lábujjak között. Súlyos immunhiányos állapotban a Candida bekerülhet a vérkeringésbe, s így belső szerveket is megtámadhat. Szepszisnek nevezzük azt a súlyos, életveszélyes kórképet, amikor a kórokozó az egész szervezetet elárasztja.

A szeméremtest gyulladása

A leggyakoribb, Candida által okozott kórkép a női nemi szerveket érinti. Ez a VVC, azaz a vulvovaginalis candidiosis. A betegség nem csupán a hüvelyt, hanem az egész szeméremtestet érinti. A nemi szerv gyulladása kellemetlen, égő, viszkető érzéssel és fehér, túrószerű folyással is párosul. Szakértőnk tapasztalata szerint a nők negyede gombás panaszok miatt keresi fel a nőgyógyászt.

A szakorvos rendszerint már a jellegzetes tünetek alapján meg tudja állapítani, hogy Candida albicans-fertőzésről van-e szó, de a biztos diagnózis alapja a mikroszkópos és a tenyésztéses vizsgálat. Ez azért is fontos, mert a különböző Candida-fajok eltérően reagálhatnak a gombaellenes szerekre. Mivel a gomba normális esetben is jelen lehet a szervezetben, ezért kimutatható megléte önmagában még nem igazolja a kandidiázist. A tenyésztés eredményét a tünetekkel összevetve kell felállítani a diagnózist.

Kezelés: minél hamarabb!

A terápia többnyire a helyi és a gyógyszeres kezelés kombinációján alapul. A helyi kenőcsök, oldatok vagy kúpok a gombaellenes szeren kívül gyulladáscsökkentőt is tartalmazhatnak. A fertőzés sajnos gyakran kiújul, ezért a kezelést a tünetek elmúlta után 2-3 héttel akkor is meg kell ismételni, ha már megszűntek a panaszok. A kandidiázis esetenként krónikussá válik: ekkor hónapokig is eltarthat a kezelés.

A Candida nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is megfertőzheti. Igaz, náluk a legtöbbször nem okoz tüneteket. Ha mégis, akkor a pénisz viszketésével, a makk pirosodásával, esetleg váladékozással és apró hólyagok megjelenésével jár. Nagyon fontos, hogy a nő Candida-fertőzése esetén mindenképpen kezelni kell a férfipartnert is, akár megjelentek nála a tünetek, akár nem. A fertőzött férfiak ugyanis akkor is képesek továbbadni a fertőzést, ha náluk nem jelentkeznek a panaszok.

A kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Elhúzódó fertőzés esetén ugyanis a gombásodás felfelé terjedhet, a húgyhólyag, a méh és a petevezetők gyulladását, súlyos esetben pedig akár meddőséget is okozva.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek