A biztos fogyás titka!

A biztos fogyás titka!

A hízásra hajlamosító gének működését-, illetve a zsírlebontást segítő enzimek aktivitását befolyásolni képes, természetes alapú kutatási anyag látott napvilágot hazánkban. A hízékonysággal, mint alapvetően genetikai hajlam okozta tulajdonsággal kapcsolatban egészen mostanáig azt gondolhattunk, hogy megváltoztathatatlan tény, amit kizárólag egy életen át tartó fogyókúrával és kitartó mozgással lehet valamelyest ellensúlyozni.

Mára azonban 12 évnyi tudományos kutatás eredményei igazolják, hogy a hízásra való hajlamból, mint genetikai adottságból adódó következmények befolyásolhatók, mégpedig az Ázsiában őshonos édesgyökér nevű növény egyik flavonoidjának, a glabridinnek segítségével!


Zsigeri zsírégetés

Az édesgyökér nevű távol-keleti növényt már az ókori egyiptomiak is ismerték és fogyasztották. E növény gyulladáscsökkentő, antimikrobális és érrendszervédő hatása régóta ismert a kutatók számára. Ám az elmúlt több mint egy évtizedben az e növénnyel kapcsolatos tudományos kutatások célkeresztjébe egy addig ismeretlen hatás vizsgálata került. Fumiki Aoki japán kutatóorvos az édesgyökér glabridin nevű kivonatának - az édesgyökér hidrofób polifenoljait tartalmazó, koncentrált flavonoid- zsírcsökkentő, fogyasztó hatását vizsgálta.

A biztos fogyás titka!

A vizsgálatok során először elhízott patkányokon végzett állatkísérletekre került sor, melyek során zsírral etették az egyedeket, amelyeknek egy részük kapott glabridin hatóanyagot a kísérlet idején, másik részük pedig nem. Ezek alapján mutatták ki először, hogy a glabridin, mivel génszinten fejti ki hatását, a zsigeri zsírokat kezeli, illetve mozgósítja megfelelő irányba, ezáltal elősegítve a jó vércukorszintet, és stabilizálva a test zsíranyagcseréjét. Már az első kísérletek során kiderült, hogy a glabridin mind a gének működését mind az enzim aktivitást befolyásolja, ilyen módon optimalizálja a zsírégetést a szervezetben, mindeközben a máj elzsírosodását is megakadályozza.

Humánkísérletek által igazolt

Az állatkísérleteket humán kísérletek követték, először Japánban, majd az USÁ-ban. A japán Aoki professzor által vezetett és Dr. Tesuro Yamamotó és Muneaki Lizuka segítségével lebonyolított két humánkísérlet eredményeit 2006-ban publikálták először. Az egyik kísérletben összesen 103 (63 férfi és 40 nő), 24-64 év közti, a másikban 40 (20 férfi és 20 nő) 22-58 egészséges egyed vett részt. Minden egyes kísérleti alany mérsékelten volt túlsúlyos, testtömeg indexük BMI 24,0 és 30,0 között mozgott..

A Kaiyuu Klinika és a Haradoi Kórház orvosetikai bizottsága által jóváhagyott, placebokontrollal végzett kutatások eredményei egyértelműen igazolták a glabridin zsírégető hatását, mely -speciális röntgenfelvételekkel bizonyíthatóan- kifejezetten a zsigeri zsírokra koncentrálódott, tehát a kísérleti alanyok elsősorban a csípő és a has tájékáról fogytak, illetve a belső szerveiken lévő elzsírosodások csökkentek jelentős mértékben.

A kutatási eredmények publikációiból kiderül, hogy a glabridin ideális adagolása napi 300 mg, ami 12 hét alatt már jelentős testzsír-csökkenést eredményez. A hivatalos forrásokban foglaltak arra is kitérnek, hogy a hatóanyag ennél magasabb dózisban (1800mg/nap) sem káros, biztonságos adalékanyaga a funkcionális ételeknek (még hosszú távú, túlzott mértékű fogyasztás esetén is), és jelentős testsúlycsökkentő hatással bír. Az eredmények hatására a Food and Drug Administration nemzetközi szervezet elfogadta a glabridint, mint hatóanyagot.

A jövő egészségfelelőse a jelenben

Nagyon sok emberben zsigeri szinten  halmozódik fel a zsír, azaz az elzsírosodás jelen van egész szervezetében, tehát a belső szerveket is érinti, a vérrendszertől elkezdve a májig. Ezt a fajta elhízást, külsőleg elsősorban arról lehet felismerni, hogy a has és a csípő környékére összpontosul, és nem csupán esztétikai, de egészségügyi problémákat is jelent. A látványos tünetek, sok esetben már kialakult metabolikus szindrómát jeleznek: hasi zsírszövetek növekedése, glükóz intolerancia, magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, kettes típusú diabétesz, artériák elzáródása.

A biztos fogyás titka!

Ennél a civilizációs betegségnél, amit 1988-ban Dr. Gerald Reaven a Stanfordi Egyetem kutatója fedezte fel és a 40 fölötti népesség 30 százalékát érinti, a szervezetben felhalmozódik a zsigeri zsír, amiért egyrészt egy gén aktiválódása, másrészt a nem megfelelő táplálkozás és életmód felelős. Ilyen esetekben, a gének egyfajta "tárolási" mechanizmusra kapcsolnak át, ezért a szervezet minden egyes része zsírraktározásra programozódik.

A glabridin ennek a genetikai determinációnak a feloldásában segít, valamint aktivizálja a zsírégetésért felelős enzimeket. Mindezek hatására beindul a zsigeri, sejtszintű zsírlebontás. A kivonat a testsúlycsökkentő hatását a májban történő zsírsav-szintézis csökkentésével és a zsírzsavak megnövekedett oxidációjának útján fejti ki.

Az édesgyökérből többlépéses eljárással kivonható flavonoid koncentrátum egy úgynevezett "nutrigenomikus" hatóanyag, ami azt jelenti, hogy a gének működését szabályozza. Sok tudós úgy véli, hogy ezeké a hatóanyagoké a jövő, amelyek segítségével a gének szintjén tudjuk szabályozni testünk egészséges működését.

Glabridin tarttalmú termékekért kattints ide

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek