A 8 legnagyobb fitnesz-tévedés

A 8 legnagyobb fitnesz-tévedés

Az úszás jó a hátnak, a nyújtással megelőzhető az izomláz. Azt gondoljuk, kiismerjük magunkat a mindennapi sport világában, de valóban így is van?

 

Az izomláz jó jel

Nem feltétlenül igaz, inkább azt jelzi, megerőltettük az izmainkat. A megkeményedett, fájó izmok mikrosérüléseket jelezhetnek (miofibrillumok (izomrost egyik alkotója) sérülései, szakadásai), amelyek akkor jönnek létre, ha az izomzat nem megszokott terhelést kap. A fokozott igénybevétel miatt az izomzat hamar elfárad, és a mozdulatokat nem tudja megfelelően lekövetni.

 

Az izomlázat a tejsav okozza

Ha nagy intenzitással edzünk, oxigénhiány jön létre, emiatt tejsav keletkezik. Elvileg ez okozza az olyan jól ismert gyulladást, amit izomláznak nevezünk, bár az is igaz, hogy tejsav az élsportolóknál is keletkezik, viszont 20 perc alatt el is tűnik. Okozhatja még a sejteken belüli kalciumfeldúsulás is, ami miatt megjelenik egy fehérjebontó enzim, amely a gyulladást okozza.

 

Az izomlázat nem lehet megelőzni

Sokszor nem sikerül, pedig érdemes megpróbálni. Alapos bemelegítés, fokozatos terhelés, megfelelő levezetés és nyúltás, ami alatt a gyulladást okozó anyagokat a vérkeringés el tudja szállítani – ennyi lenne a titok. Illetve kerülni kell a mikrosérüléseket, vagyis ne fussunk betonon, és igyunk olyan energiaitalt, amely kalcium- és magnéziumtartalmával segíti az izmok munkáját.

 

A 8 legnagyobb fitnesz-tévedés

 

Az izomlázra rá kell edzeni

Ha tovább erőltetjük az izmokat, csak még jobban fájnak, ezért 1-2 napig érdemes pihentetni őket. Utána sem szabad megerőltető edzésbe kezdeni, inkább kíméletes mozgásformát kell választani, példásul a sétát. A meleg segíti az izmok ellazulását és serkenti a vérkeringést, ezért a szauna vagy a forró fürdő is jót tehet.

 

Fehérjétől nő az izom

Hiába eszünk kilószám csirkemellet, vagy iszunk por alapú fehérjeturmixot, nem lesznek nagy izmaink. Csak azok az izmok nőnek, fejlődnek, amelyeket használjuk. Ezért inkább mozogjunk rendszeresen, és táplálkozzunk kiegyensúlyozottan.

 

A fitneszitalok fitté tesznek

Az edzések alatt a vizet érdemes pótolni, de az energiaitalok ennél többet ígérnek. Az izzadás során elvesztett elektrolitokat hivatottak pótolni, de ezekre a legtöbb esetben semmi szükség. A bennük lévő magnézium nem előzi meg az izomgörcsöket, a koffeintől pedig nem nő a teljesítményünk. Egyedül hosszútávú sport esetén lehet hasznos a nátrium és a szénhidrátok pótlása.

 

A nordic walking a nagyik sportja

A nordic walking, ha helyes csináljuk, izomzatunk 70 százalékát megmozgatja. Ehhez persze nem elég két bottal a kezünkben csoszogni, valójában gyorsan kell sétálnunk. Ez a mozgásforma kb. annyi kalóriát éget, mint a futás.

 

Az úszás jó a hátnak

Az úszás erősíti a hátizomzatot, így megelőzhető a kellemetlen fájdalom kialakulása. Akinek azonban hátproblémái vannak, óvatosan menjen vízbe, különösen akkor, ha úszásii technikája nem tökéletes. A helytelen mellúszással, fejét a vízből hosszan kitartva csak többet árt, mint használ. A hátúszás és a gyorsúszás a legjobb úszásnem a hátfájósoknak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek