9 kérdés, amit tavaly feltettünk a neten

9 kérdés, amit tavaly feltettünk a neten

Mikor betegek vagyunk, gyakran fordulunk az internethez segítségért. A Google nem a legjobb tanácsadó, olykor mégis megbízunk benne. 2015-ben ezeket az egészséggel kapcsolatos kérdéseket tettük fel a leggyakrabban.

1. Fertőző a bronchitis?

Magyar nevén hörghurut, a bronchitis az alsó légutaknak, a hörgőknek a megbetegedése, gyulladása. Maga a bronchitis nem fertőző, de a kiváltó ok, ami többféle kórokozó lehet, az cseppfertőzés útján terjedhet.

 

2. Fertőző a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladásnak több kiváltó oka is lehet, amennyiben kórokozók (baktériumok) állnak a betegség hátterében, lehet fertőző. Kezeléséhez orvosi segítség szükséges.

 

3. Mennyi vizet kell innom?

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás befolyásolja a közérzetet, hatással lehet a hangulatunkra, az emésztésünkre, egész szerveztünk működésére, ezért különösen fontos, hogy igyunk. Napi kb. két liter folyadékra van szüksége egy egészséges szervezetnek, ebből kb. egy litert viszünk be víz/tea formájában, a másik litert az ételekből választja ki a szervezet.

 

4. Mennyi kalóriát ehetek?

A napi szükséges kalóriaadagot sok tényező befolyásolja, főként a magasság, kor, nem és a mozgás mennyisége. 1800-2500 kalória közötti érték szokott normálisnak számítani.

9 kérdés, amit tavaly feltettünk a neten

5. Mi a lupus?

Ez a kérdés valószínűleg azért került be a top 10-be, mert Selena Gomez bejelentette, hogy ilyen betegségben szenved. A lupus egy krónikus autoimmun-betegség, amely miatt a megtámadott szervek begyulladnak és károsodnak.

 

6. Hányadik hónapban vagyok?

Orvosi vizsgálat nélkül, az utolsó menstruáció idejének ismeretében is meg lehet állapítani nagyjából, hogy mikorra várható a bébi érkezése. Ha a Google keresőjébe ezt a kérdést írjuk, számos kalkulátort kapunk, amellyel számolhatunk.

 

7. Mikor van peteérésem?

Ha nem terhes egy nő, akkor vagy az szeretne lenni, vagy nagyon nem. Bizonyára ezért szeretnék sokan tudni, melyek azok a napok a hónapban, amikor teherbe eshetnek. A neten ovulációs/peteéréses kalkulátort is találunk.

 

8. Mi a glutén?

Egyre többen szenvednek ételérzékenységben, a glutén sokat szerepel a médiában is, ezért sokan szeretnék tudni, mi is az. A glutén valójában két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, megtalálható a búzában, a rozsban és az árpában is, az erre érzékenyeknél gyomorbántalmakat, felszívódási zavarokat okozhat.

 

9. Mennyi ideig tart az influenza?

Az influenzás és megfázásos betegségek, amennyiben szövődménymentesen lezajlanak, 5-6 napig tartanak. Vírus okozza, ezért lázcsillapítás mellett más kezelés nem szükséges, amennyiben azonban felülfertőződés alakul ki, antibiotikumra lehet szükség.

 

A kérdéseket az amerikai kontinensen 2015 novemberéig tették fel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek