8 leggyakoribb kérdés a daganatosok diétájáról

8 leggyakoribb kérdés a daganatosok diétájáról

A szervezet anyagcseréje daganatos megbetegedésben megváltozik és gyakori jelenség az étvágycsökkenés és az étvágytalanság. Ezen változásokat előidézheti a szervezet tumorra adott válasza, a daganatellenes terápia mellékhatásai, bizonyos kiegészítő gyógyszerek, vagy mindezek kombinációja.

A rákos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganatellenes kezelések elindulnak. A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés.

Kálmán Márta dietetikus 15 éve foglalkozik telefonos diétás tanácsadással. "Havonta 300 beteg hív fel - többségében daganatos betegek - és az általuk feltett kérdésekből válogattam össze a leggyakrabban előfordulókat."

Daganatot diagnosztizáltak nálam. Az interneten utána olvastam, hogy ilyenkor hogyan kellene táplálkoznom. Találtam sokféle ajánlást. Egy barátnőm erősen javasolja a léböjt tisztító kúrát, amiben csak folyékony zöldség- és gyümölcsturmixokat ihatnék. Mit javasol, vágjak bele?

Ahhoz, hogy a daganatos betegséggel felvegyük a harcot, jó tápláltsági és erőnléti állapotra van szükségünk. Ezt az erőnléti állapotot csak úgy tudjuk elérni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz juttatjuk a szervezetünket. Amikor eszünk, lehetőleg gyakrabban, kis adagokban, magas kalória-, és fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk. A léböjt kúrában nem jut a szervezet olyan létfontosságú tápanyaghoz, mint pl. a fehérje, ami elengedhetetlen egy gyógyulási folyamatban.

Kemoterápia alatt állok, fáradékony vagyok, nincs étvágyam, de még nem fogytam. Hogyan táplálkozzam?

Ahhoz, hogy ne csökkenjen a súlya gyakran egyen és keveset. Az a kevés viszont tartalmas legyen, kalóriában és fehérjében gazdag. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy nem tudja elfogyasztani a korábban megszokott ételmennyiséget, jelezze orvosának, aki a táplálásterápia lehetőségeit figyelembe véve speciális tápszert javasolhat Önnek, mely kis mennyiség elfogyasztásával magas kalória és fehérjebevitelt tesz lehetővé.

Megtudtam, hogy daganatom van. Fogytam 3 kg-ot. Onkológusom tápszert írt fel. Tessék mondani, mi ez?

Ez egy gyógyászati célra szánt élelmiszer, mely összetételénél fogva segít a betegeknek a tápanyagok fedezésében. Ha a beteg nem képes az orvos által meghatározott tápanyagokat a normál étrenddel elfogyasztani (pl. étvágytalanság, nyelési probléma, vagy egyéb ok miatt), ilyenkor a megfelelő tápszer segíthet fedezni a szükséges tápanyagokat, ezáltal hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz.

Daganatos betegségem van, az onkológus tápszert írt fel. Szeretném tudni, hogy miből készülnek a tápszerek?

A Magyarországon elérhető tápszerek között megtalálhatók olyanok, melyek minőségi alapanyagokból készülnek. Sokan azt hiszik, hogy ez egy mesterséges táplálék, ezért idegenkednek tőle. Valójában ezek a tápszerek elsősorban tehéntejből illetve joghurtból, növényi olajokból és növényi kivonatokból állnak és vitaminok hozzáadásával készülnek.

Daganatos beteg vagyok, fogytam pár kilót. A háziorvosom tápszert akart felírni, de attól tartok nekem ez túl drága.

Az orvos által megfelelően kiválasztott tápszer elérhetőségével és társadalombiztosítási támogatásával kapcsolatban bővebb tájékoztatást a kezelőorvosa adhat.

Az onkológus tápszert írt fel, de elfelejtettem neki mondani, hogy lisztérzékeny vagyok. Létezik gluténmentes iható tápszer is?

Igen, jelezze kezelőorvosának a lisztérzékenységet és ő gluténmentes tápszert tud Önnek felírni.

Van-e tejcukormentes tápszer? Daganatos beteg vagyok és tejcukor-érzékeny, ezért fontos nekem, hogy ne legyen benne laktóz.

Igen, tejcukormentes tápszerek is elérhetőek Magyarországon, jelezze kezelőorvosának a laktózérzékenységet, mielőtt tápszert ír fel.

Tápszert írt fel az onkológusom. Ki is váltottam, de nem esik jól, nincs étvágyam.

Az orvos azért írja fel a tápszereket, hogy segítsenek Önnek a jobb tápláltsági állapot elérésben, de csak akkor tudják kedvező hatásukat kifejteni, ha elegendő mennyiségben és megfelelő ideig fogyasztják. A tápszerekből nagyobb mennyiséget szükséges elfogyasztani, általában napi 3-6 dl megivására is szükség lehet. Legyen bátran kreatív a felhasználásban, annak érdekében, hogy étvágygerjesztő ételek látványával és kóstolásával pozitívan tudja befolyásolni az étvágyát: fogyasztás előtt hűtse le, keverje pudinghoz, gyümölcsjoghurthoz, banánturmixhoz, kakaóhoz. Kisétkezésre müzlit is készíthet a tápszerrel vagy például tejberizst. Nyáron kis műanyag pohárban lefagyasztható és fagylaltként is fogyasztható!

(Forrás és a témához kapcsolódó hasznos információk: daganatok.hu, daganatdieta.hu)

8 leggyakoribb kérdés a daganatosok diétájáról

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek