8. hónap: Vigyázz, kész…! - Babaváró 14.rész

8. hónap: Vigyázz, kész…! - Babaváró 14.rész

Sorozatunk szereplői hamarosan szülők lesznek. Egyre izgatottabbak, hiszen közeleg a nap, amikor az egész életük megváltozik. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi (30 éves rendezvényszervező) és Bence (34 éves informatikus) örömmel nyugtázta, hogy a legutóbbi vizsgálaton Hédi vérképe rendben volt, és a harmadik fontos ultrahang-vizsgákat szerint a babájuk szervei jól működnek.

A 32. héten az orvosa arra kéri Hédit, hogy kéthetente jelenjen meg nála vizsgálaton, így jobban figyelemmel követheti a baba fejlődését.

Mi történik a babával?

A hónap elején a magzat már több mint 1500 gramm, és mindennap 14 grammot hízik, így a hónap végére 2000 gramm körüli a súlya. Bőre alá zsírréteg rakódik. Egyre kevesebb a helye a „kuckójában”, így kevesebbet rugdal és tornázik, helyette inkább forgolódik. Rendszeresen váltakoznak nála az alvás és az ébrenlét fázisai: csaknem úgy, ahogyan egy újszülöttnél. Az agya továbbra is rohamléptekkel fejlődik. A tüdőlebenyei készen állnak. Tulajdonképpen nagy valószínűséggel egészségesen jönne világra, ha most kellene megszületnie.

Mi történik a mamával?

Hédi pocakja már hatalmas. Kicsit már unja, hogy az emberek lépten-nyomon, kérdezés nélkül is megsimogatják a hasát, és folyton a szülésről kérdezgetik, ami miatt amúgy is egyre jobban izgul.

Egyik barátnője elmesél Hédinek egy érdekes számítási módot: állítólag ha leméri a szeméremcsont tetejétől a méh tetejéig tartó távolságot, akkor annyi centiméter jön ki, ahány hetes a terhesség. A hónap közepén Hédi kipróbálja a mérést: valóban 34 centiméter az eredmény.

Mozgások

Hédi már eddig is figyelemmel követte a babája mozgását: tudja, hogy reggel és estefelé is lennie kell egy-egy aktívabb időszaknak: szerencsére kisfia be is tartja a papírformát. Orvosa most arra kéri Hédit, hogy részletesebb megfigyeléseket is végezzen. Ki kell választania egy aktív órát, és megszámolnia a nagyobb mozgásokat, majd naponta ellenőriznie ugyanezt. Természetes, hogy a baba növekedésével párhuzamosan lassan, fokozatosan csökken a mozgások száma, ha azonban ez hirtelen megemelkedne vagy drasztikusan lecsökkenne, arra fel kell figyelni, és azonnal orvoshoz menni.

Streptococcus

A 34-35. hét körül Hédinél B típusú Streptococcus-fertőzésre végeznek szűrővizsgálatot: a hüvelyváladékból vesznek mintát. Ez a baktérium sok egészséges nő hüvelyében megtalálható, de míg rájuk semmilyen veszélyt nem jelent, addig az újszülött elkaphatja, amint áthalad a szülőcsatornán, és az súlyos agyhártyagyulladást okozhat nála. Azért ebben az időpontban végzik a vizsgálatot, mert az eredmény megmutatja, hogy a szülés időpontjában hordozni fogja-e a baktériumot a kismama. Hédi esetében pozitív a teszt, amitől ő először nagyon megijed, de az orvosa megnyugtatja: a szülés megindulásakor antibiotikumot adnak majd neki, a baba pedig rögtön születése után egy oltást kap, így elkerülhető a pici megfertőződése.

Pakolás

Hédi és Bence összepakolják azt a csomagot, amivel majd a kórházba mennek, ha eljön a szülés ideje. Mint szakértőnk megjegyzi: sok pár éppen a terheskönyvet felejti otthon, amelyben pedig minden, a terhességgel kapcsolatos lényeges információ össze van gyűjtve! Jó, ha össze vannak gyűjtve a fontosabb leletek, különösen a Hepatitis-szűrésé, különben be fogják oltani a kismamát. A vércsoport-meghatározás eredménye is legyen náluk!

Bár Hédi és Bence reméli, hogy a babájuk vár még néhány hetet, tudják, hogy elvileg akár már most is megszülethetne. Igaz, a koraszülések aránya ma csupán 5-8 százalék. Az orvosuk mindenesetre figyelmezteti őket, hogy ha elfolyna a magzatvíz, akkor 24-48 órán belül meg kell történnie a szülésnek, mivel a méhszáj nyitottsága miatt fennáll annak a veszélye, hogy kórokozók juthatnak a méhbe.

Készülődés

Bence ötlete nyomán a pár már néhány hete bejelentkezett egy szülés-előkészítő tanfolyamra abba a kórházba, ahol Hédi szülni szeretne. Kéthetente járnak egy-egy foglalkozásra. Mint dr. Vass Zoltán mondja, ez nagyon jó ötlet, hiszen így lehetőségük van megismerkedni az intézménnyel és dolgozóival. Megtudhatják, milyen eszközöket tanácsos beszerezniük, milyen technikákkal könnyíthetik majd a szülést, és milyen teendőkre kell felkészülniük a baba születése után. Szakértőnk személyes véleménye szerint a szülést csupán ötven százalékban határozzák meg az orvosbiológiai körülmények: a másik ötven százalék fejben dől el. Ezért nem mindegy, testileg-lelkileg mennyire vagyunk felkészültek, mire eljön a nagy nap.

Fájások

Mint dr. Vass Zoltán mondja, ha ebben az időszakban fájások jelentkeznek, az többnyire még nem azt jelenti, hogy itt az idő, hanem inkább arra utal, hogy valamilyen fertőzés állhat a háttérben. A kismamát ilyenkor olyan kórházba kell szállítani, amely jártas az ilyen esetek ellátásában – ez lehet, hogy nem a pár által választott kórház, de ebbe bele kell törődni. A cél ilyenkor a baba világra segítése úgy, hogy az egészségére veszélyes tényezőket lehetőleg a minimálisra korlátozzák.

Ez már az?

Hédi a nyolcadik hónap vége felé olykor érez egy-két összehúzódást a méhében. Nem nevezné őket fájdalmasnak, de kellemetlennek azért kellemetlenek. Mivel a tünetek nagyon hasonlítanak ahhoz, amit a koraszülést megelőző méhtevékenységről hallott, Hédi rémülten számol be róluk a nőgyógyászának. Az orvos azonban megnyugtatja, hogy csak az úgynevezett jóslófájásokról (más néven Braxton–Hicks-összehúzódásokról) van szó.

8. hónap: Vigyázz, kész…! - Babaváró 14.rész

Csupán annyi történik, hogy a méh készül a szülésre, időnként megfeszülnek az izmai, görcsöl, majd elernyed. Ezek az összehúzódások még nem lennének elég erősek egy kisbaba kitolásához, de a kilencedik hónap végére sűrűbbé és erősebbé válnak. A nőgyógyász azért arra kéri Hédit, hogy azonnal telefonáljon, ha az összehúzódások egy óra alatt négynél többször jelentkeznének, fájdalom és szokatlan hüvelyváladék kíséretében.

Apróságok, amelyekre nem árt odafigyelni

Gyakori vizelési inger. Mivel a baba sokszor nyomja a hólyagot, természetes, hogy gyakrabban kell kimenni. Egyébként se tartogassuk a vizeletet, hiszen a benne található kórokozók hosszabb idő alatt könnyebben elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak, ami a méhet is izgathatja.

Mellnagyobbodás. Sokan örülnek ennek (köztük a leendő apukák), de nem mindig kellemes, főleg, ha érzékenységgel is párosul. A nyolcadik hónapban az is előfordulhat, hogy előtej szivárog a mellbimbóból.

Fejfájás. A terhességi fejfájás általában a hormonális változás következménye, de okozhatja a kimerültség, a feszültség, az éhség vagy a stressz is. Mivel gyógyszert nem tanácsos szedni rá, érdemes kipróbálni, milyen házi praktika hozhat enyhülést.

Terhességi csíkok. A mellen, a csípőn és a hason alakulhatnak ki a rózsaszínes-pirosas csíkok, annak következményeként, hogy az erőteljes súlygyarapodás miatt megfeszül, megnyúlik a bőr. Nincs biztos recept a megelőzésre, de a helyes étrend és a rendszeres mozgás csak jót tehet. Kipróbálhatunk striák elleni, speciális krémeket is.

Szex. Egyáltalán nem tilos! Érdekesség, hogy a nemi vágy teljesen eltérő lehet a terhesség előtt megszokott szinttől.

Vérző fogíny. A fogíny az orrnyálkahártyához hasonlóan megduzzad, begyulladhat és vérzékennyé válhat. A fogínygyulladás a megfelelő kezelés hiányában fogínysorvadáshoz vezethet, az ápolatlan fogak pedig meglazulnak. A kutatások szerint a terhesség alatti súlyos ínybetegség megnöveli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát! Menjünk fogorvoshoz!

Hüvelyváladék (leukorrhoea). A kis mennyiségű, fehéres, tejszerű váladék természetes jelenség: hasonló ahhoz, mint amit peteéréskor tapasztal sok nő. Szülésig ez a folyás általában egyre erősödik. Nem kell aggódni miatta, de ügyeljünk az altesti tisztaságra és szárazságra. Használjunk tisztasági betétet (de ne tampont).

Sorozatunk többi részét ide kattintva olvashatja


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek