8 életminőség javító légzéstipp

8 életminőség javító légzéstipp

Mindenki csinálja, ám csak kevesen, és csak ritkán figyelnek valóban oda rá. Ugyanakkor a tudatos légzés, a mély levegővétel számtalan élettani előnnyel járhat a mindennapjainkban. Erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a szorongást, pihentetőbbé teheti az alvást, stb.

1. Koncentrációt igénylő helyzet

Amikor szükség van a fokozott figyelemre ahhoz, hogy megbirkózzon egy feladattal, ha teheti vonulj félre (vagy csukja be az iroda ajtaját), majd lélegezzen be és ki erőteljesen, miközben kilégzésnél a következő hangot adod ki:„ha”. A cél a 3-5 percig tartó 20 légzés percenként.

FONTOS: Ha magas a vérnyomás, kerülje ezt a típusú légzést.

8 életminőség javító légzéstipp

2. Stresszes helyzetekben

Szorít egy határidő, vagy fontos feladata van, ám a terv nem akar úgy alakulni, ahogyan kellene, óriási a lelki nyomás. Ilyenkor természetes reakció a gyors és felületes légzés, amely valójában csak növeli a szervezet stresszes állapotát.
A legjobb mód a szorongás csökkentése érdekében, ha tudatosan lassabban és mélyebben kezd el lélegezni. Ilyenkor ideális a mintegy 5 lélegzet percenként. Lélegezzen lágyan és természetesen, erőlködés nélkül.

3. Fájdalom esetén

Legyen szó a hasogató fejfájásról, vagy az elfeküdt nyakról, krónikus fájdalom esetén is enyhülést hozhat a tudatos légzés. Egy tanulmány szerint azoknak, akik tudatosan alkalmazzák az előző pontban említett mély és lassú légzés technikáját, magasabbá válik a fájdalomküszöbük.

4. Kirándulás közben

A fákból kimutathatóak bizonyos szerves vegyületek, melyek jó hatással vannak az immunrendszerre, és csökkentik a szervezet stressz-szintjét, ahogy már magában a zöld lombok látványa is. Ahhoz, hogy egy ilyen kirándulásból a legtöbbet hozhassuk ki, érdemes itt is bevetni a lassú és mély légzés technikáját, vagyis öt légzés percenként, miközben sétálunk. Az egyik legújabb gyógytrend az úgynevezett Shinrin-Yoku azaz „erdő fürdés”, amely valójában egy erdei kirándulásnak felel meg, és rendkívül sok pozitív élettani hatása van. Energia növelő, hangulat javító, immunrendszer erősítő, vérnyomás csökkentő.

6. Futás közben

Érdemes odafigyelni arra, hogy futás során ne csak az orrán vegye a levegőt, hanem a szádján keresztül is, hogy dupla annyi oxigén jusson a tüdődbe. Oxigénre az izmoknak is szüksége van. Hideg időben viszont a megfázás elkerülése érdekében, lélegezzen inkább csak az orron keresztül.

7. Alváshoz készülve

Az elalvás előtti mély légzés lassítja a pulzusszámot, jelentősen csökkenti a stresszt. Az alvás specialisták a hasi légzést javasolják: az egyik  kezét helyezze a mellkasra, a másikat nyugtassa a hason. Lélegezzen az orron keresztül körülbelül 2 másodpercig, úgy, hogy a mellkas helyett a has emelkedjen a légzés során. Ezt ismételje többször, amíg a nyugalom át nem járja a tagjaidat. Hatására egyszerűbb lesz az elalvás, még az alvászavarral küzdőknek is segíthet a légzéstudatosság.

8. Intim együttlét közben

Szexuális problémát okozhat a párok életében a mindennapi állandó teljesítménykényszer, a munkahelyi problémák, az orgazmus hiánya, stb.

A tudatos légzéstechnika ezeken a gondokon is segíthet. Ian Kerner, szexterapeuta szerint szex közben elősegítheti a pár oldottságát, ha szájon és orron keresztül is lélegeznek. A terapeuta előszeretettel javasolja azt is, hogy képzeljék el, ahogyan a nemi szerveken keresztül is levegő áramlik a testükbe. Ez a vizualizációs gyakorlat képes aktiválni az intim területeket, fokozni azok érzékenységét, ezáltal segítve az orgazmust.

Jól kitűnik, hogy nem szabad félvállról vennünk a légzést, hiszen, ha csak kicsit is tudatosabban keringetjük a levegőt a szervezetünkben, máris sokat tettünk testi, lelki állapotunk érdekében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek