8 dolog a szexről, a szülőtől

8 dolog a szexről, a szülőtől

Hogy a kamasz érett-e a szexre és valóban megteszi-e, azt sosem a szülő dönti el. De van, amiben neki kell segíteni. Helyesebb a beszélgetés a lebeszélés helyett.

Ha a gyerek úgy érzi, szexuálisan érett, vagyis ideje túllépni a csókokon és egyéb kalandokon, az részben a hormonok műve, részben az általa képzelt társadalmi elvárásoknak való megfelelés eredménye. Ha megérett benne a gondolat, a szülői ráhatás sem segít. Éppen ezért helyesebb, ha a beszédet választják a szülők a lebeszélés helyett.

Biztos döntés

Bár gondolhatjuk, hogy lerágott csont, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, főleg egy tini számára, hogy a szex nem játék. A szüzességét mindenki csak egyszer vesztheti el, így érdemes alaposan átgondolni, vajon a jó partnert választotta-e hozzá.

Első a védelem

A kamaszkori szerelem és a hormonok elhamarkodott döntésekre késztethetik a tinit. Az óvszer fontosságáról és a nemi úton terjedő fertőzésekről tehát alapos felvilágosítást kell adni, még akkor is, ha ez mindkét fél számára kellemetlen témának tűnik. Főként mert a fiatal kevésbé tulajdonít ezeknek nagy jelentőséget, ahogy még nem képes átérezni tettei lehetséges következményeit sem.

Óv-szerelem

A fiatalok nem azért szexelnek, hogy teherbe essenek, mégis hajlamosak elhanyagolni az óvszer használatát. A felelőtlen gondolkodás nem csak terhességhez vezethet, de a nemi betegségek kockázata is jóval nagyobb. Tehát nem árt, ha a szülő nem csak beszél róla, de vesz is egy csomag óvszert. Így nyugodtabb lehet, hogy védekezni fog a gyereke.

Életre szóló élmény

szüzesség elvesztésének körülményei és a partner viselkedése maradandó élményt jelent, amely meghatározhatja a kamasz későbbi szexuális viselkedését is. A szülő feladata, hogy elmagyarázza, milyen fontos érték ez és mennyire nagy hatást tehet a fiatal későbbi életére. Ha ezt megérti a tini, rájön arra is, nem a másoknak való megfelelés miatt, hanem önszántából és szerelemből kell megtennie.

Törvénybe ütköző tettek

Ha szexről van szó, nem lehet figyelmen kívül hagyni a kor kérdését. A törvény szigorúan szabályozza a kiskorúakra vonatkozó szexuális érintkezést. Így ha a partner idősebb, biztosnak kell lennie benne, hogy a másik fél is beleegyezett az aktusba. A szülőknek kell figyelmeztetni a gyerekeit, hogy a korkülönbség okozta problémák megnehezíthetik a körülményeket.

Testi és érzelmi érettség

A kamaszkor alatt a test drasztikus változásokon megy át. Nem csak fizikailag, de érzelmileg is egy új időszak veszi kezdetét. Amíg meg nem szokja testének új jelzéseit a tini, még inkább ajánlott a szex okozta érzelmi viharoktól óvakodni. A szülő átsegítheti és megkönnyítheti gyermekének ezt a kusza időszakot.

A nem is egy válasz

Az egyik legfontosabb, amit a szülőnek tisztáznia kell a gyermekével, hogy a szex nem kötelező.Csak ha mindkét fél ugyanúgy akarja és késznek érzi rá magát, abban az esetben szabad erre a szintre lépni. A tinik viszont hajlamosak a párjuk, vagy környezetük akaratának engedve megtenni. Észben kell tartani, hogy nemet bármikor lehet mondani, de a megtörténtet nem lehetmegmásítani.

Forrás: napidoktor

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek