8 apró trükk az egészségért

8 apró trükk az egészségért

Ön mindent megtesz azért, hogy egészségesen éljen? Vagy sok teendője mellett épp erre nem jut elég ideje? A TESZ Alapítvány segít, hogyan teheti néhány egyszerűen megvalósítható dologgal egészségesebbé a hétköznapjait.

1. Sétáljon, amikor csak lehet!

Lift helyett lépcső, a kolléganőnek írt e-mail helyett személyes megbeszélés, a távolabbi bolt választása, vagy a távolabbi parkoló használata észrevétlenül megnöveli a napközben elégetett kalóriák mennyiségét.

2. Vizes palackot az íróasztalra!

Nehéznek bizonyul a napi két-három liter folyadék elfogyasztása? Helyezzen egy kétliteres vizes palackot maga mellé munka közben és kortyoljon belőle, ahányszor csak ráesik a tekintete.

3. Vásároljon okosan!

Éhesen soha ne menjen vásárolni, rengeteg felesleges és hizlaló dologtól kímélheti meg magát és a pénztárcáját. Tervezze meg előre, mit fog vásárolni, és két-háromféle gyümölcs és ugyanennyi zöldség mindig szerepeljen a listán. Édesség viszont ne kerüljön a kosárba, így ügyesen egészségesebbre cserélheti a nassolnivalóit.

4. Induljon jól a nap!

Ne hagyja ki a reggelit, de cukros péksütemények, pudingok helyett igyon inkább egy gyümölcsös-tejes turmixot vagy frissen facsart gyümölcslevet. Meglátja, mennyivel energikusabbnak érzi majd magát tőle.

5. Vegyen mély levegőt!

8 apró trükk az egészségért

Húzza ki magát, hogy egész nap megfelelő mennyiségű levegőhöz jusson a szervezete. Esténként szellőztesse ki a szobát, jól felöltözve álljon a nyitott ablakhoz és vegyen tíz mély lélegzetet. Figyelje, ahogy a friss levegő átjárja tüdejét, érezze, ahogy az éltető oxigén eljut minden sejtjéhez. Kiváló relaxáló gyakorlat lefekvés előtt.

6. Tegyen bele energiát!

Ha takarít, tegye azt széles, lendületes mozdulatokkal. Ha sétál, válasszon még kényelmes, de nem túl lassú tempót. Ha álldogálnia kell, feszítse meg a törzsét stabilizáló izmokat, egy a lényeg: ne spóroljon a mozdulatokkal, használja a testét, meglátja, izmai és alakja meghálálják majd.

7. Izzassza meg magát!

Választhat olyan mozgásformát, amelytől megizzad, vagy szaunázhat egy jót, a lényeg, hogy hetente legalább kétszer alaposan megizzadjon. Ezzel rengeteg felesleges méreganyagtól szabadíthatja meg a szervezetét.

8. Az este a pihenésé

Hat óra után lehetőleg már ne egyen, ezzel karcsúságáért és a nyugodt éjszakáért is sokat tehet. Lefekvés előtt fél órával már ne tévézzen, olvasgasson, hallgasson zenét, vagy meditáljon inkább. A pihentető alvás az energikus másnap titka.

Kapcsolódó írások