7 jó tanács az egészséges fogakért

7 jó tanács az egészséges fogakért

Szépségünk és egészségünk megőrzése érdekében egyaránt fontos, hogy ügyeljünk fogainkra néhány alapvető és rendszeres óvintézkedéssel.

Rendkívül sok kellemetlenség érhet mindek, ha nem fordítunk elég figyelmet szájunk higiéniájára. Fogaink egyre gyorsabban romlani kezdenek, elszíneződnek, ami szép látványnak semmiképp sem nevezhető, ráadásul nem kívánt szagok forrása lehet. Ezt megelőzendő érdemes néhány dolgot betartanunk, hiszen napjaink egészségtelen élelmiszereivel, a rengeteg cukros étellel szemben így sem könnyű felvennünk a harcot.

1. Mindenképp ajánlott a félévenkénti fogászati kontroll. Az alattomos fogmanók kártékony ténykedését sokszor nem vesszük észre időben, csak akkor, amikor már az egész állkapcsunk sajog a kis gonosztevőknek köszönhetően. Ha időben megyünk el fogorvosi vizsgálatra megelőzhető a nagyobb probléma, esetleg a foghúzás.

2. Szokj le a dohányzásról! Ez a káros szenvedély rendkívül rossz hatással van az egészségre, ennek keretében természetesen a fogsorra is. A füst a fogak felszínén kis felrakódásokat, elszíneződéseket képez, mely a világosbarnától a teljesen feketéig különböző árnyalatokat mutat, és igen zavaró esztétikai hatást okoz.

7 jó tanács az egészséges fogakért

3. Igyunk kevesebb kávét, teát, vörösbort. Ezek az italok kimondottan hatékonyan színezik el a fogzománcunkat, amin aztán a fogfehérítés sem segít. Ezen kívül a cukros, szénsavas üdítők szintén nincsenek jótékony hatással fogzománcunk állapotára, ellenkezőleg, gyengítik a szénsav maró hatásának köszönhetően.

4. Mossunk fogat naponta kétszer. A legjobb, ha közvetlenül reggeli után, illetve este, lefekvés előtt iktatjuk be a fogmosást. A megfelelő fogkefe kiválasztásánál fontos szempont, hogy a sörte vége lekerekített legyen, mert az kíméletesebben tisztítja fogaink felületét, nem sérti meg a fogzománcot.

Használjunk fluorid tartalmú szájvizet fertőtlenítő hatásának, és mentolos ízének köszönhetően segít az esetleges kellemetlen szájszag leküzdésében.

5. Amennyiben sűrűn egymás mellett helyezkednek el a fogaink, hasznos, ha mindig van nálunk fogselyem. Még hasznosabb, ha előszeretettel használjuk is étkezés után, mert a sűrű fogak között könnyedén megragadhat a táplálék. Ezt távolítsuk el onnan mielőbb, mert könnyen megbonthatja a fogzománcot (különösen, ha gyakran azonos helyen telepszik meg az étel), ami a fogak gyors romlásához vezethet.

6. Egy ragyogó fehér mosoly megszépíti arcunkat és csodákat tesz az önbizalmunkkal. Kérj tanácsot fogorvosodtól a fogfehérítő kezelést illetően. Bár a folyamat igen költséges, egyre népszerűbb, hiszen nagyban hozzájárul magabiztos megjelenésünkhöz. Alternatív megoldásként kipróbálhatsz otthon alkalmazandó fogfehérítő készletet, amelyet már az egészségügyi ellátó boltokban is beszerezhetsz.

7. Ha száműzni szeretnéd a rossz szagú leheletet, igyál inkább cukormentes italokat, egyél élő kultúrás tejtermékeket, és lehetőség szerint hanyagold a túl fűszeres ételeket, mert főként ezek okozzák szánkban a túl savas PH-t, ami hozzájárul a kellemetlen leheletet kialakulásához.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek