7. hónap: Vigyázz…! - Babaváró 13.rész

7. hónap: Vigyázz…! - Babaváró 13.rész

Sorozatunk szereplői első gyermeküket várják, és ahogyan az lenni szokott, hol repülnek a boldogságtól, hol pedig szoronganak. A terhesség belépett a harmadik trimeszterbe: mi történik ebben az időszakban? Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi (30 éves rendezvényszervező) és Bence (34 éves informatikus) már megvette a kék tapétát a babszobába, hiszen kisfiuk lesz. Szerencsére az AFP-vizsgálat és a „genetikai” ultrahang is jó eredményt hozott.

7. hónap: Vigyázz…! - Babaváró 13.rész

Hédi már rég nem látja a saját lábfejét a pocakjától, ha lenéz. El sem tudja képzelni, hogy a hasa még további nyolc-tíz héten át növekedni fog.

Mi történik a babával?

A magzat tempósan növekszik. A hetedik hónap végén már másfél kilót nyom. Nőni kezd a haja, a szemöldöke és a szempillája. Az agya nagyon gyorsan fejlődik. A tüdeje még nincs teljesen „készen”, de működik.

Mi történik a mamával?

A méh tíz-tizenkét centiméterrel a köldök fölött kitapintható. Hédi most már minden nap érzi a kisbabája mozgását, reggel és este is észlel egy-egy aktívabb időszakot. Viszket a hasa, olykor dagad a bokája és a lábfeje, kissé ügyetlen, és időnként fáj a háta. Szerencsére komolyabb panaszai nincsenek. Sokat álmodozik a piciről, a közeledő szülés gondolata viszont félelemmel tölti el.

A kismama vére

Hédinek laborvizsgálatra kell mennie, ahol elsősorban a vérképen van a hangsúly. Mint szakértőnk mondja, ebben az időszakban ellentétes hatások érvényesülnek. Az emelkedett ösztrogénszint fokozza a trombózishajlamot. Ellenben a terhesség alatt fiziológiás vérhígulás lép fel, hiszen a kismama szervezetének nagyobb mennyiségű vér keringetéséről kell gondoskodnia: ez pedig ellensúlyozza a trombózisveszélyt. Igaz, a szüléskor vérveszteség várható, ami felülírja majd a jelenlegi állapotot. Egy szó, mint száz: érdemes ellenőrizni a kismama vérképét, továbbá vércukor-terheléses tesztet is végeznek, hogy kiderüljön, nem áll-e fenn terhességi cukorbetegség. (Erről részletesen is írunk majd a cukorbetegségről szóló sorozatunk későbbi részében – a szerk.) Hédi vérképe rendben van.

A harmadik ultrahang

A 28-30. hét környékén kell sort keríteni a harmadik fontos ultrahangvizsgálatra. (Emlékeztetőül: az első a 12. héten azt állapítja meg, hogy nem áll-e fenn durva rendellenesség, a második a 18-20. héten anatómiailag ad képet a magzatról.) Ezúttal az orvos azt vizsgálja meg, hogy a már kialakult szervek jól működnek-e. Orvosa megmutatja Hédinek a monitoron, hogy még a lenyelt magzatvíz is látszik a baba gyomrában, később pedig megjelenik a húgyhólyagjában is. A méhlepény érettségét is ellenőrzi.

7. hónap: Vigyázz…! - Babaváró 13.rész

Az ultrahangfelvételen az is ellenőrizhető, hogy korának megfelelő méretű-e a baba.

Az ultrahangvizsgálatot vérkeringés-vizsgálattal is ki lehet egészíteni, amihez Doppler-készülék szükséges. Ennek segítségével ellenőrizni lehet a magzat különböző ereit, de a méhet ellátó anyai ereket is.

Miért fontos, hogy mekkora?

Ha nem jut elegendő tápanyaghoz, akkor a baba tartalékot sem tud felhalmozni, és elmaradhat a fejlődésben, ami drasztikus esetben akár méhen belüli elhaláshoz is vezethet.

Egy tudatos, egészséges életet élő kismamával ez természetesen nem fordulhat elő. Manapság inkább a másik véglettől szokás tartani: nem lesz-e túl nagy a baba? Mint szakértőnk mondja, valóban igaz, hogy a statisztikák szerint az elmúlt száz évben nőtt az újszülöttek súlya. Mivel a felnőtt lakosságra is igaz, hogy egyre több táplálékot fogyaszt, ez nem meglepő. Dr. Vass Zoltán figyelmeztet: téves a „kettő helyett kell enni” elve. Egyetlen személyre szóló, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség. Attól is tévedés tartani, hogy a baba a terhesvitaminoktól „hízik meg”. Azt azért tartsuk észben, hogy a baba abból és annyiból él, amivel az anyai szervezet „megkínálja”, legyen az egészséges vagy egészségtelen, sok vagy kevés tápanyag.

Toxémia

Hédi orvosa elmagyarázza, milyen fontos, hogy minden kismama tisztában legyen azzal, hogy mi is az a terhességi magas vérnyomás, más néven toxémia vagy preeklampszia. Ez nem más, mint a terhesség során jelentkező magas vérnyomás, ami igen veszélyes lehet. Három fő tünete az anya vérnyomásának megemelkedése, az ödéma és a vizeletből kimutatható fehérje (ami a megváltozott veseműködésre utal). A leginkább veszélyeztetettek a negyven éven felüliek, az ikreket váró, a cukorbeteg, az eleve hipertóniás és a fehér bőrű, vörös hajú, szeplős nők (e külső jegyekkel való összefüggésre még nincs tudományos magyarázat).

A toxémia úgy jelentkezik, hogy az anya vérnyomása 140/90 fölé emelkedik, feldagad a kéz és az arc, hirtelen megnő a testsúly, a dagadt boka egy félnapos pihentetés után sem apad le, és fehérjét találnak a vizeletben.

Ha az anya nem kapja meg a szükséges kezelést, az állapota súlyosbodhat. Vérnyomása tovább emelkedik (160/110 fölé), elhomályosul a látása, megfájdul a feje, belázasodik, zavarttá válik a tudata, izomrángások lépnek fel.

Azoknál, akik részt vesznek a rendszeres orvosi vizsgálatokon, általában korán észreveszik a toxémia jeleit, és sikeresen kezelik azt. Enyhe esetben a vérnyomás csökkentése a megoldás, amit helyes étrenddel, testmozgással és a stressz kerülésével lehet kiegészíteni.

Ha az anya közel jár a szülés időpontjához, és a szülés lehetséges, akkor megindítják azt. Az anya állapota a szülés után rendeződik, a vérnyomása helyreáll.

Hédi ezentúl különösen odafigyel a lábdagadására, de az szerencsére soha nem tart tovább egy-két óránál. Rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását is: eddig minden alkalommal normális értéket mutatott a készülék.

Készülődés

Bence ötlete nyomán a pár bejelentkezik szülés-előkészítő tanfolyamra abba a kórházba, ahol Hédi szülni szeretne. Kéthetente kell elmenniük egy-egy foglalkozásra. Mint dr. Vass Zoltán mondja, ez nagyon jó ötlet, hiszen így lehetőségük van megismerkedni az intézménnyel és dolgozóival. Megtudhatják, milyen eszközöket tanácsos beszerezniük, milyen technikákkal könnyíthetik majd a szülést, és milyen teendőkre kell felkészülniük a baba születése után. Szakértőnk szerint a szülést csupán ötven százalékban határozzák meg az orvosbiológiai körülmények: a másik ötven százalék fejben dől el. Ezért nem mindegy, testileg-lelkileg mennyire vagyunk felkészültek, mire eljön a nagy nap.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek