7 alváshiba, amit te is elkövetsz

7 alváshiba, amit te is elkövetsz

Hányszor fordul elő veled egy héten, hogy a bárányokat számolgatod éjszaka alvás helyett. Nem vagy egyedül a problémával, sokan küzdenek alvási nehézségekkel.

Az emberek kb. 47 százalékát a stressz és a szorongás tartja ébren éjszaka, 22 százalékuk gondolja azt, hogy rosszul alszik. 49 százalék azonban még soha nem tett semmit annak érdekében, hogy könnyebbek legyenek az éjszakái. A bárányok számolgatása csak a legenyhébb eseteken segít, helyette érdemes megfogadni néhány szakértő tanácsot. Bemutatunk 7 alvási hibát, amit sokan elkövetnek, de eláruljuk a megoldást is.

1. Koffein fogyasztása lefekvés előtt
A koffein képes meggátolni az alvásért felelős neurotranszmitterek működését, így könnyedén vezethet álmatlansághoz. Nem csak a kávé, de a tea is tartalmazhat koffeint, érdemes ezeket az elalvás előtti órákban kerülni. A finomított cukor szintén rossz hatással van az alvásra, az ingadozó vércukorszinttől könnyen megébredhetünk az éjszaka közepén.

Megoldás: Ha mindenképpen nassolni vágysz, olyan ételeket válassz, amelyekben van triptofán. Ez az aminosav elősegíti a szerotonin (boldogsághormon) és a melatonin (az alvásért felelős hormon) termelődését, így könnyebb elaludni is, és az alvási fázisok között sem ébredünk fel olyan könnyen. Ilyen étel például a joghurt, a banán vagy a tojás.

7 alváshiba, amit te is elkövetsz

2. „Majd bepótolom!”
Nagy tévedés az alvással kapcsolatban, hogy ha ma kevesebbet is alszunk, majd holnap többet, és bepótoljuk, ami hiányzott. A nem alvással töltött órákat nem lehet egyik napról a másikra behozni.

Megoldás: Tartsd meg az egyensúlyt! Aludj minden nap 6-8 órát, ha valamiért nem sikerült, 2-3 jól átaludt éjszaka alatt tudod behozni a lemaradást.

 

3. Együtt aludni a háziállattal
Egyes kutatások szerint azoknak a kisállat-tulajdonosoknak, akik együtt alszanak az állataikkal, 63 százalékuk alvásminősége nem megfelelő.

Megoldás: A kutya és a macska maradjon éjszaka a másik szobában. Ha nagy zajt csapnak éjszaka, érdemes lehet beszélni az állatorvossal, hátha valamilyen egészségügyi probléma miatt nem alszik jól az állat.

 

4. Lecsapni a vekkert
Hiába alhatsz még pár percet, ez az alvás már annyira rossz minőségű, hogy nem sok értelme van. A félbeszakított alvás soha nem lesz kellően pihentető. Ráadásul amint visszaalszol, a tested felkészül egy újabb alvási periódusra, amit nem lesz ideje befejezni. Emiatt fáradt leszel egész nap.

Megoldás: Arra állítsd be az órádat, amikor valóban fel kell kelned. A legjobb lenne, ha minden nap ugyanabban az időpontban tudnál felkelni.

 

5. Inni egy pohárkával
Bár az egészséges ember hamarabb elalszik egy pohár bor után, az alkohol mégsem jó megoldás, hiszen csökkenti a REM alvás, a mélyalvás fázisát. A megzavart REM periódus nappal álmosságot okozhat.

Megoldás: Lefekvés előtt egy órával ne igyál alkoholt. Válassz inkább gyógyteát, például kamillateát, amelynek nyugtató hatása van.

 

6. Kütyük használata elalvás előtt
Az emberek 78 százaléka használ okostelefont, tabletet vagy laptopot lefekvés előtt, pedig ezek a készülékek kék fényt bocsátanak ki, amely csökkenti a melatonin termelését az agyban.

Megoldás: Tedd le a kütyüket! A legjobb lenne, ha az összes elektromos eszközt eltávolítanád a hálószobádból.

 

7. A bekapcsolva hagyott tévé
Az emberek 38 százaléka tévézik elalvás előtt. A tévénézés miatt tovább maradunk fönt, sérül az alvási ciklus, ráadásul az alvás minősége is romlik.

Megoldás: Vidd ki a tévét a szobából! Ha nem szereted a csendet, hallgass rádiót vagy zenét, az segít elaludni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek