6 meglepő dolog, ami miatt nem elég fehér a fogad

6 meglepő dolog, ami miatt nem elég fehér a fogad

Hófehér helyett sárgás vagy barnás a fogsorod? Adunk néhány tippet, mi okozhatja az elszíneződést.

1. Szájvizet használsz

A szájhigiénia része lehet a szájöblítés, ám a baktériumok eltüntetése nem az egyetlen dolog, amit a szájvíz okoz. Elszínezheti a fogakat is, szerencsére csak átmenetileg. Ha ezt észlelnéd, tedd le egy időre a szájvizet, vagy próbálj ki egy másikat.

6 meglepő dolog, ami miatt nem elég fehér a fogad

 

2. Rossz a fogkrémed

„Extrem whitening” vagy Natural White Extreme”, ezzel a felirattal árulják a fogkrémeket, és bármilyen furcsa, ez is elszíneződést okozhat. A fogkrémek RDA-értéket kellene inkább figyelembe venni, 35-50 között az ideális (a 95-ös nem napi használatra való).

 

3. Limonádé

Nem csak a cukor tesz rosszat a fogaknak, de a cukor és citromsav keveréke is, mert nagyon eltolja a száj pH-értékét. Ha nem bírsz ellenállni neki, lehetőleg moss fogat utána.

 

4. Antibiotikum

Barnás, szürkés elszíneződést okozhat az antibiotikum (tetrazyklin) szedése is. Gyerekkorban, terheseknek nem ajánlott, ha mégis elszíneződést okozott, szakember segíthet a kezelésben.

 

5. Köhögés elleni szirup

Ha lefekvés előtt veszed be a köhögés elleni szirupot, számíthatsz elszíneződésre. Cukor, alkohol és egyéb színezőanyag is lehet benne, ezért ha bevetted, moss fogat utána.

 

6. Vaskészítmény

Egészen csúnya, sötét foltokat okozhat a vaskészítmények szedése, ezért ha szirup formájában kaptad, idd szívószállal. Az elszíneződés a fogmosásától elmúlik, ha abbahagyod a szedését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek