6. hónap: A szórakozott kismama - Babaváró 12.rész

6. hónap: A szórakozott kismama - Babaváró 12.rész

Sorozatunk szereplői már alig várják, hogy a kezükben tarthassák a kisbabájukat. A terhesség belépett a hatodik hónapba, a kismama pocakja pedig szinte napról napra nő. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi (30 éves rendezvényszervező) részt vett az AFP-vizsgálaton. Az érték kicsit alacsonyabb lett a vártnál, de orvosa megnyugtatta: nincs ok az aggodalomra. Bence (34 éves informatikus) titkon örül a hírnek: kisbabájuk fiú lesz!

A pici a múlt hónapban megmozdult, és azóta mindennap jelét adja létezésének. Most már Bence számára is egyre valóságosabb a babavárás.

Mi történik a babával?

A magzat csaknem harminc centiméter hosszú és kilencszáz gramm súlyú. A mozgásban egyre ügyesebb, a lábával egyre gyakrabban jelez belülről. A szemét tudja nyitni és csukni, és érzékeli a világosság-sötétség váltakozását is. Már működnek a hangszálai, bár nem használja őket addig, amíg a világrajövetele után először fel nem sír. Markolni is tud, például a köldökzsinórt (nem tud kárt okozni benne). Olykor csuklik!

Ha valamilyen okból most születne meg, különleges óvintézkedésekkel már biztosítani lehetne az életben maradását.

Mi történik a mamával?

Hédi méhe már kitapintható a köldöke felett, és a hónap végére további két-három centimétert növekszik. Akkora a méhe, mint egy jókora görögdinnye, és ez természetesen sok mindent megnehezít a számára. Az érzelmi hullámzás már nem jellemző rá annyira, mint korábban, ellenben néhány újabb kellemetlen fizikai tünete jelentkezik. Ilyen például a székrekedés – nem vigasztalja, hogy kisgyermekes barátnőinek többsége is átesett ezen. Furcsamód viszket a hasa, amin Bence nagyokat hahotázik, de Hédi számára ez nem olyan vicces.

6. hónap: A szórakozott kismama - Babaváró 12.rész

Mint orvosa elmeséli, a viszketés azért van, mert feszül, megnyúlik és kiszárad a bőr. Hédi kipróbál néhány, patikában kapható krémet, az egyik végül enyhíti a kellemetlen viszketést. Időnként enyhén bedagad a bokája és a lábfeje.

Hédi meglepve tapasztalja, hogy szórakozott, ügyetlen lett, szinte minden kiesik a kezéből, aztán meg nem tud lehajolni érte. Egyre hamarabb elfárad, és komolyan fontolóra veszi, hogy nem kellene-e abbahagynia a munkát. Hédi végül beszél a főnökével, és megállapodnak abban, hogy kevesebbet kell majd külső helyszínekre szaladgálnia, és inkább irodai tevékenységet végez – ameddig bírja.

Bence egy este azzal áll elő, hogy utánanézett az interneten, hol tartanak a közelükben szülés-előkészítő tanfolyamot. Úgy gondolja, itt az ideje részt venni egy kurzuson, ahová ő is szeretné elkísérni a feleségét.

Folytatjuk!

Sorozatunk korábbi cikkeit keresse az Egészségtükör.hu portálon Babaváró rovatában

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek