5 trükk, amivel legyőzheted az önbizalomhiányt

5 trükk, amivel legyőzheted az önbizalomhiányt

- Ezt jól csináltad! – Ugyan, semmiség volt! Ismerős a párbeszéd, ugye? Hányszor fordult elő veled, hogy megdicsértek valamiért, te pedig kisebbítetted az eredményedet? Pedig egyszerűen el kellene fogadnod az elismerést, és megveregetni a saját vállad, hiszen megérdemled.

Ez a viselkedés különösen jellemző a nőkre, a férfiak általában jobban tudják értékelni saját eredményeiket, könnyebben lesznek büszkék magukra. Ez az a tulajdonság, amit érdemes lenne eltanulni tőlük.

 

1. Ne kerüld azokat a szituációkat, amelyekben bizonyítanod kell. Eleinte ez nehéznek tűnik, talán azt gondod, hogy nem tudsz megfelelni. De ez nem igaz, ezt egyszerűen az önbizalomhiányod sugallja. Minél több kemény helyzetet oldasz meg, annál magabiztosabb leszel.

 

5 trükk, amivel legyőzheted az önbizalomhiányt

 

2. Ne tartsd magadban a kétségeidet. Amint kimondod őket, már félúton is vagy a megoldás felé. Keress fel a problémáiddal olyan barátokat, családtagokat, akikben megbízol, és akiktől – ha szükséged van rá – tanácsot is hajlandó vagy elfogadni.

 

3. Találd meg azt az embert, aki segíthet a munkádban. Lehet ez egy tapasztaltabb kollégád, de olyan valaki is, aki nem is azon a munkahelyen dolgozik, de ugyanaz a szakmája. Ha okos vagy, tanulhatsz a tapasztalataiból.

 

4. Megdicsértek? Köszönd meg, fogadd el és építs be személyiségedbe. Ne kezdj azon gondolkodni, vajon valóban megérdemelted-e? Ha valaki szóvá tette az eredményeidet, biztosan megdolgoztál értük.

 

5. Mi az előrelépés titka? Hogy tudd, semmivel nem érsz kevesebbet, mint a másik. Bár nem lehetsz ugyanolyan, mint egy másik ember, neked mások lehetnek az erősségeid, másban lehetsz jobb. Soha ne kételkedj benne, hogy érsz annyit, mint bárki más!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek