5 tipp a fogínybetegség megelőzéséhez cukorbetegeknek

5 tipp a fogínybetegség megelőzéséhez cukorbetegeknek

A fogínybetegséget, azaz a gingivitist a cukorbetegség ötödik leggyakoribb szövődményének tartják a szív, az idegek, a vese és a szem megbetegedése után. A fogínybetegség nem más, mint a fogíny begyulladása, amelyet a szájban összegyűlő lepedék okoz – de akkor mégis mi köze van a cukorbetegséghez?

2023.02.02

A fogínybetegséget a fogakon lerakódó és a fogíny alá is beférkőző baktériumok (lepedék) idézi elő. A fogínybetegséget okozó baktériumok a cukorbetegek és nem cukorbetegek szájában is megegyezők. A legnagyobb különbség az, hogy a cukorbetegek szervezetének sokkal hevesebb gyulladásos reakciója van ezekre a baktériumokra.

Miért nehezíti meg a fogínybetegség a vércukor szabályozását?

A nem kezelt gingivitis periodontitishez vezet, ami lényegében a fogínybetegség egy súlyosabb szakasza. A periodontitis az állkapocscsont eróziója, ami a fogak elvesztésével és egyéb maradandó károkkal járhat. A helytelenül kezelt cukorbetegek hajlamosabbak a periodontitisre, mint azok, akik megfelelően szabályozzák cukorbetegségüket.

A fogínybetegség gyakori jelei többek között:

  • Piros, felduzzadt és/vagy vérző fogíny

  • Kilazult és/vagy érzékeny fogak

  • Folyamatos kellemetlen lehelet

Ha valaki cukorbeteg és mérsékelten előrehaladott fogínybetegségben is szenved, akkor nehezebb feladatnak bizonyulhat számára vércukorszintje szabályozása. A fogínybetegség súlyosságától függően az illetőnek alapos tisztításra, antibiotikumokra vagy akár szájsebészeti beavatkozásokra is szüksége lehet.

Az ilyen pácienseknél gyakran fordul elő, hogy amint kezeltetni kezdik a fogínybetegségüket vagy fogínygyulladásukat, a vércukorszintjük szinte azonnal reagál majd ezekre a változásokra.

5 tipp a fogínybetegség megelőzéséhez cukorbetegeknek

5 tipp a fogínybetegség elkerüléséhez

  • Kerüljük a szénsavas üdítőket, citromos vizet és más savas italokat. Ezek a savak lebontják a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet.

  • Használjunk naponta fogselymet minden fogunk között, de legyünk óvatosak, hogy ne sértsük fel vele fogínyünket.

  • Fogmosáskor a fogínyvonalat is súroljuk át alaposan, de gyengéden. A fogmosás mindig legalább két percig tartson, naponta két alkalommal. A fogmosás célja a lepedék eltávolítása. Nem a fogkefe típusa (hagyományos vagy elektromos) számít, hanem a megfelelő technika.

  • A baktériumok a nyelven is megtapadhatnak, amit ezért érdemes szintén óvatosan átsúrolni a fogkefével.

  • Legalább félévente egyszer látogassunk el fogorvosunkhoz egy alapos vizsgálatra.

További lehetséges szájproblémák, amelyekkel a cukorbetegeknek számolnia kell

A cukorbetegek szája hajlamosabb kiszáradni, amit a fokozott vércukorszint és a gyógyszerek is okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében érdemes cukormentes rágógumit rágni, szájzselét használni, vagy cukormentes cukrokat fogyasztani – ezek mind serkentik a nyáltermelést. Ha ezek a módszerek sem válnak be, akkor forduljunk fogorvosunkhoz, és tájékoztassuk cukorbetegségünkről is. A Lévai Dental rendelőjében segítenek cukorbetegség esetén is fenntartani fogai egészségét! Kérjen időpontot rendelőjükbe mielőbb, ha bármilyen fogászati problémát tapasztalna az alábbi linken: fogászat Buda!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek