5 perc az orvosnál - Mire elég?

5 perc az orvosnál - Mire elég?

Sok beteg, hosszú várakozás, foglalt időpontok - általában ezekkel találkozunk, ha meglátogatjuk a háziorvosunkat. Mikor végre bejutunk kb. 5 perc alatt végzünk is, hiszen az élet nem állhat meg. Jönnek az újabb betegek. De mire elég ez az öt perc?

“Kedves Katalin!

Nem kevés egészségügyi problémával küzdök, így havonta egyszer biztosan el kell mennem a körzeti orvoshoz vagy a szakorvoshoz. Általában iszonyatosan sokan várakozunk, s előfordul, hogy az orvosoknak 5-10 percük van egy betegre, annak is a fele adminisztrációval, vérnyomásméréssel telik. Annyiszor bosszankodom, mert azt érzem, hogy nem sok értelme van így ennek az egésznek. Lehet egyáltalán bármi hasznosat kérdezni és mondani 10 perc alatt?"

Illésné Erzsi Sárospatakról"

5 perc az orvosnál - Mire elég?

Kedves Erzsi!

Nagyon fontos kérdést tett fel, mely egyaránt érinti az orvost, a beteget és az asszisztenst. A beteg úgy érzi, hogy nem figyelnek rá eléggé, az orvos nem jut elegendő információhoz, az asszisztens pedig próbál ebben a helyzetben mindenkinek megfelelni.

Az orvoshoz járás sok embernek nehézséget jelent. A sok beteg látványa az emberek számára kellemetlen, zavaró lehet. Így ilyenkor figyelmünket sok minden eltereli, a hosszú várakozásba belefáradunk, esetleg éhesek-szomjasak vagyunk, vagy félünk a komolyabb bajoktól. Ilyenkor sokkal nehezebben koncentrálunk, gondolatainkat nehezebben szedjük össze. Ebben a helyzetben borzasztóan fontosak az előkészületek. Célszerű végiggondolni azt, hogy tulajdonképpen miért is kell orvoshoz fordulnunk. Csak a rendszeresen szedett gyógyszereinket kell felíratni vagy más oka is van. Esetleg a régóta használt gyógyszerekkel kapcsolatban kérdeznénk, valami mellékhatást tapasztaltunk, valami újabb probléma merült fel, vagy valamilyen információra van szükségünk. Célszerű egy füzetbe leírni ezeket a kérdéseket, így nem feledkezünk meg számunkra fontos dolgokról. Ezt a füzetet mindig vigyük magunkkal az orvoshoz, hiszen a kis cetlikre felírt információk könnyen elveszhetnek.

Ha azt látja, hogy a rendelésen sok a beteg és nagyon kevés az idő, amit ránk fordíthat az orvos, ne rémüljön meg. Nyugodtan vegye elő a füzetet és olvassa fel kérdéseit. Ha valamit nem ért, nyugodtan kérdezzen vissza. Természetesen, ha látja, hogy a rendelő tele van és az orvos nagyon elfoglalt, akkor a legfontosabbakat intézze el, az elmaradt kérdések megválaszolására pedig kérjen új időpontot. Remélhetőleg addigra elmúlik az influenzaszezon, kevesebb lesz a beteg, több ideje marad az orvosnak.

Dr. Jelinek Katalin

Kérdezzen Ön is szakértőinktől - akár azonnal!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek