5 különös ok, ami miatt csak hízol és hízol

5 különös ok, ami miatt csak hízol és hízol

Azt gondoljuk, a fogyás a kalóriabevitel és a kalóriaégetés mezején dől el. Ez általában igaz is, ám van néhány meglepő ok is, ami miatt nem jelentkezik a várva várt súlyveszteség.

Bankkártyával fizetsz a boltban

Amikor bankkártyával fizetünk, sokkal könnyebben szórjuk a pénzt. Ez ételvásárlás esetáben azzal jár együtt, hogy sokkal több egészségtelen ételt rakunk a bevásárlókocsiba, mint abban az esetben, ha készpénzt adunk ki a kezünkből. A megvásárolt felesleges kalóriák pedig vágül a pocakunkban landolnak.

Közel vagy a tengerszinthez

Minél alacsonyabban fekszik egy település, annál nagyobb számot mutat a BMI index. Százezer ember vizsgálata során kiderült, hogy 41 százalékkal nagyobb eséllyel válik valaki túlsúlyossá egy, a tengerszinthez közelebbi helyen. Miért? Mert az oxigén kisebb koncentrációja miatt több étvágyszabályzó hormon termelődik.

5 különös ok, ami miatt csak hízol és hízol

Sokat utazol

Ha munkád miatt rendszeresen kell utaznod, akkor könnyebben szaladnak rád fel a kilók. 13 ezer dolgozót vizsgáltak, és kiderült, hogy azoknak a legmagasabb a BMI indexük, és azok a leghajlamosabbak az elhízásra, akik a legtöbbet utaznak munkájuk miatt. Ennek nagy része valószínűleg abból fakad, hogy nem otthon főzött ételt fogyasztanak, hanem éttermekben esznek.

Mindig épp jó idő van

A kényelem nem mindig jó. Ha otthonunk hőmérséklete mindig tökéletes, akkor testünknek egyáltalán nem kell azon ügyködnie, hogy lehűtse vagy felmelegítse magát. Pedig ezzel sok kalóriát égetne el. Tekerjük kicsitt lejjeb a termosztátot a hűvös őszi estéken, főleg éjszakára.

Túl sok mindent csinálsz egyszerre

Számítógépezés, tévézés, beszélgetés... Ha egyszerre több dolgot csinálsz - idegen szóval multitaskingolsz - akkor az agyad végrehajtó központja teljesen elfárad, pedig ez felel az önkontrollért. Bozonyított tény, hogy az, aki multitaskingol, több „junk food”-ot eszik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek