5 jel, hogy valami nem stimmel a hormonjaiddal

5 jel, hogy valami nem stimmel a hormonjaiddal

A nőkkel havi rendszereséggel szórakoznak a hormonjaik, de van, amikor a jelek már komolyabb problémára utalnak. Nézzük a tüneteket!

Fáradtság

A fáradtság önmagában sok minden miatt felléphet, de ha állandósul, és mellette hízás, hullámzó étvágy és megváltozott székelési rendszeresség lép fel, akkor lehet, hogy a pajzsmirigy rakoncátlankodik.

5 jel, hogy valami nem stimmel a hormonjaiddal

Bőrelváltozások

A felnőttkorban jelentkező pattanások nem jelentenek katasztrófát - ha néha-néha előjön egy. Ha azonban tömegével jelennek meg az arc alsó felén, akkor lehet, hogy túl magas a tesztoszterinszinted. Bár ez nem egy életveszélyes dolog, azért nem árt orvoshoz fordulni vele.

Szőrösödés

Itt most nagyon gyors szőrnövekedésről beszélünk. Ha egy hónap alatt szakállt növesztesz, vagy ha szokatlan helyeken jelennek meg erős, fekete szőrszálak, akkor lehet, hogy tesztoszteront kiválasztó tumor van a testedben. Nem kell megijedni, ez ritka dolog, és ráadásul gyógyszerekkel kezelhető.

Szokatlan menstruáció

A rendszeretelen menstruáció szintén sok mindent jelenthet: stressz, pajzsmirigy probléma, alacsony ösztrogén szint vagy PCOS. A rendszeretelen vagy kimaradó menstruáció a PCOS előszobája, de tipikus tünete még a hízás, és a már feljebb említett szőrösödés. Konzultáljunk az orvossal a kezelést illetően.

Éjjeli izzadás

Hacsak nincs szokatlanul meleg a hálóban, akkor az éjszakai izzadás alacsony ösztrogénszintet és ritka ovulációt jelezhet. Ez pedig korai menopauzára utal, ami akár 10 évvel a klimax normális életkora előtt bekövetkezhet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek