5. hónap: Megmozdult! - Babaváró 11.

5. hónap: Megmozdult! - Babaváró 11.

Sorozatunk szereplői többéves várakozás után végre szülők lesznek. A terhesség belépett az ötödik hónapba, a kismama pocakja szépen domborodik, állapotát már le sem tagadhatná. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi (29 éves rendezvényszervező) és Bence (33 éves informatikus) már a szüleiknek és a munkatársaiknak is elmondták a jó hírt. Hédi bejelentkezett a területileg illetékes védőnőhöz. Kedélyállapota kissé ingadozó.

A terhesség elérkezett félidejéhez. Hédi pocakja most már egyértelműen jelzi az állapotát. A pár alig várja, hogy megtudja a baba nemét.

Mi történik a babával?

A magzat körülbelül 20-25 centiméter, a hónap végére eléri születési hossza felét. Súlya mintegy fél kiló. A 16. hétre már van füle, tehát felismeri a hangokat! A 18. hétre gyakorlatilag mindene kifejlődik, innentől kezdve már „csak” nőnie kell. A mozgása is egyre erőteljesebb, olyannyira, hogy ekkortájt már a kismama is megérezheti azt. Már elkülöníthetőek az álom és az ébrenlét szakaszai. A pici különféle arckifejezésekre is képes, például fintorog vagy ráncolja a szemöldökét.

Mi történik a mamával?

A méh a hónap végére eléri a köldök magasságát. Hédi olykor feszülő fájdalmat érez a hasa két oldalán: ez azért van, mert nyúlnak a méhszalagok. Néha görcsöl a vádlija: orvosa azt javasolja, szedjen egy kis magnéziumot. Időnként székrekedéssel küszködik, pedig korábban nem volt ilyen problémája. Gyakran érzi magát kábának, fáradékonynak.

Hédinek változtatnia kell az alvási szokásain. Nem feküdhet kedvenc pózában, hason, de háton sem, mert akkor a magzat nyomná a gerincet, a beleket és a nagyereket. Meg kell tanulnia oldalt feküdni, ebben egy nagy párna van a segítségére.

5. hónap: Megmozdult! - Babaváró 11.

Kevesebbet bír, hamarabb elfárad, gyakrabban kell leülnie vagy lefeküdnie.

Nőgyógyásza tanácsára Hédi ellátogat a fogorvoshoz is. Ez azért fontos, mert a magzati fejlődés során, és majd később a szoptatással is sok kalcium épül be a baba szervezetébe, amit leginkább a kismama fogai bánhatnak, amelyek gyors romlásnak indulhatnak.

Az AFP-vizsgálat

Az AFP-vizsgálat egy vérvétellel jár, amely során ellenőrzik a magzat által termelt és az anya vérkeringésébe juttatott alfa-fetoprotein (AFP) hormon szintjét. Ezt a vizsgálatot a betöltött 16. terhességi hét utáni időszakban szokták elvégezni. Az AFP-hormon szintje folyamatosan változik, ám minden időszakban meg van határozva a normális értéke, a nagy statisztikai középérték. Az eredmény azt fejezi ki, hogy a középérték hányszorosáról van szó, az 1 tehát a normális értékkel való egyezést jelenti. Mind a lefelé, mind a felfelé való eltérés aggodalomra adhat okot.

Ha az AFP érték magasabb, mint 2,5, az a magzat idegpályáinak rendellenességére utalhat. Ilyen például a nyitott gerinc, más néven a velőcső záródási rendellenesség, ami azt jelenti, hogy nem zárulnak be kellőképpen a csigolyaívek, amelyek a gerincvelőt védik. Mint szakértőnk mondja, sokan nem is tudják, hogy ilyen rendellenességgel élnek, hiszen bizonyos esetekben a csupán bőrrel fedett gerinccsatorna nem jár semmilyen problémával. Máskor azonban súlyos baj forrása is lehet a bezáródás hiánya, különösen, ami a gerinc alsó szakaszát illeti: az alsó végtagok mozgatásának képtelensége vagy vizelet- és széklettartási problémák is előfordulhatnak.

Ha az AFP értéke 1-nél kisebb, az a kromoszóma-rendellenességek, például a Down-kór gyanúját veti fel. Ez a mérés természetesen nem magát a rendellenességet állapítja meg, csupán figyelmeztet annak megnövekedett veszélyére, és további vizsgálatok szükségességét veti fel. Az alacsony AFP-értéket produkáló anyáknak csupán elenyésző hányadánál áll fenn valódi magzatkárosodás. Ilyenkor genetikai tanácsadás és kombinált szűrés, szükség szerint pedig amniocentézis indokolt. Azok, akik – mint Hédiék – már korábban elvégeztették a kombinált szűrést, és az jó eredményt hozott, a most mért AFP-értéktől függetlenül megnyugodhatnak. (Az amniocentézisről részletesen írtunk sorozatunk 9. részében, a 3. hónapnál.)

Hédiék esetében 0,85-nek bizonyul az AFP-szint. Először kissé megijednek, de orvosuk megnyugtatja őket: a korábban elvégzett kombinált szűrés eredménye alapján nincs okuk az aggodalomra.

A „genetikai” ultrahang

Magyarországon a 18. és a 20. hét között végzik el az úgynevezett „genetikai” ultrahangvizsgálatot, amely a legjelentősebb ultrahangvizsgálat a terhesség folyamán. Elnevezésével ellentétben nem sok köze van a genetikához, inkább anatómiailag ad képet a magzatról. Ilyenkor már látható a pici koponyacsontja, arca, agya, hasfala, szíve, húgyhólyagja, veséje, végtagjai, egyszóval szinte mindene. Ahogyan dr. Vass Zoltán fogalmaz: a baba ekkor már „készen van”, mindene kifejlődött. Mindene, tehát a külső nemi szervei is, ezért ilyenkor már meg lehet állapítani a nemét is.

Hédi és Bence tűkön ülnek, hogy megtudhassák, kisfiuk lesz-e vagy kislányuk. Persze ők is úgy vannak vele, ahogy a többség: „mindegy, csak egészséges legyen!”, de azért úgy gondolják, ha a modern technika lehetővé teszi, szeretnék tudni, rózsaszín vagy kék tapétát vegyenek-e a babaszobába. És az eredmény: fiú!

Most, hogy ezt tudják, kicsit közelebb kerültek ahhoz, hogy elképzelhessék a babájukat. Vesznek egy utónévkönyvet, és elkezdik ízlelgetni, milyen nevek tetszenek nekik.

Az első moccanás

Az ötödik hónapban a kismamák többsége megtapasztalja, hogy megmozdul a pici. (A többedik gyermeknél általában hamarabb, mint az elsőnél.) A magzatnak ekkor még igazán sok helye van lubickolni, izmai, csontjai pedig már elég fejlettek ahhoz, hogy kedvére mozogjon. A magzatmozgás eleinte talán csak olyannak tűnik, mint a gyomor vagy a belek morajlása, de a kismama idővel meg tudja különböztetni bármi mástól.

Erre az időszakra a babának egyfajta „napirendje” is kialakul, aktívabb és passzívabb szakaszok váltják egymást. Az első moccanástól kezdve a kismama naponta két aktívabb szakaszt is megfigyelhet, amikor a baba többet mocorog. Ha ez elmaradna, az figyelmeztető jel lehet, ekkor orvoshoz kell fordulni!

És az apukák?

Bence számára Hédi pocakjának növekedésével és az első rúgásokkal kezd igazán nyilvánvalóvá válni, hogy apuka lesz. Nagyon boldog, esténként népmesét olvas a felesége hasának, és elkezdi tervezni a bababútort.

Folytatjuk!

A sorozatunk további cikkeit ide kattintva olvashatja el

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek