5 étel, amitől éhesebb leszel

5 étel, amitől éhesebb leszel

Minden étel energiát ad a testednek, de mindegyik másképp hat rá. Hogy bizonyos ételek hogyan hatnak az éhségérzetünkre, egyelőre egy új kutatási terület, de az biztos, hogy fehérje tovább tartja távol az étel utáni sóvárgást, mint a szénhidrát vagy a zsír.

Íme 5 étel, amitől még többet és többet ennél.

Kenyér

A finomított szénhidrát növeli az étel utáni sóvárgásunkat. Ez a benne elrejtett fruktóz kukorica szirupnak köszönhető, ami fogyasztáskor hirtelen megnöveli, majd zuhanásra ítéli a vércukorszintet.

5 étel, amitől éhesebb leszel

A kutatók úgy gondolják, hogy ez nem feltétlenül éhséget ébreszt, hanem inkább az agy jutalmazási központjára van hatással. Ezért akarunk még többet belőle!

Kínai konyha

A nátrium-glutamát nevű ízfokozó, amit jellemzően a kínai ételekhez adnak, ingadozást okoz az éhségszintben. Kutatók úgy találták, hogy 30 perccel az étkezés után kevésbé voltak éhesek azok, akik ilyen ételt ettek, viszont egy óra múltán már farkaséhesek lettek. Előfordulhat, hogy ez attól van, hogy a nátrium-glutamát annyira jó ízt ad az ételeknek, hogy ha elmúlik az érzés rögtön pótolni szeretnénk.

Víz alapú protein shake

A vízzel higított shake-ek kevésbé elégítenek ki minket, mint a tej alapúak. Kutatók szerint ez azért lehet, mert az agyunk a krémesebb, zsírosabb hatású dolgokat a teli pocakkal azonosítja.

Étcsoki tengeri sóval

Ha valami egyszerre édes és sós, azt szinte lehetetlen letenni. Biológiailag úgy vagyunk kitalálva, hogy a sós és édes ízeket a túléléssel azonosítjuk, míg a savanyú és keserű aromákat valami károssal, mérgezővel. A zsír, ami a csokiban található pedig csak tovább fokozza ezeknek az ízeknek az élvezetét, úgyhogy szinte biztos, hogy nem bírjuk abbahagyni az evést, ha egyszer elkezdtük.

Alkoholos italok

Egy italozás nem helyettesítheti a vacsorát, sőt kutatók azt találták, hogy azok akik alkoholt fogyasztottak a vacsora mellé 433 kalóriával többet ettek, mint azok, akik nem ittak alkoholt. Az alkoholos ital megnöveli az érzését annak, hogy milyen finom is a sült krumpli, és közben sokkal megengedőbbé  tesz bennünket, elfelejtve az túlevés hosszútávú következményeit. Úgyhogy addig eszünk, amíg előttünk van a tál!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek