5 étel, amit semmiképp se együnk terhesen

5 étel, amit semmiképp se együnk terhesen

Babavárás idején igyekszünk megtenni mindent azért, hogy táplálkozásuk, magatartásunk a kisbabának is megfelelő legyen. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételeket kerülnünk kell. Lássuk, mi az, amit ilyenkor ne tervezzünk az étrendünkbe!

Egy várandós nőnek szem előtt kell tartania, hogy már nem egyedül van, ezért az elfogyasztott táplálék nemcsak az ő szervezetére lesz hatással. Vannak élelmiszerek, melyeket babavárás idején nem tanácsos enni, mert károsító hatásúak lehetnek a gyermek fejlődésére nézve.

Diabétesszel és anélkül egyaránt szükséges mellőznünk bizonyos ételeket, hogy a saját szervezetünkről és a kisbaba jólétéről is gondoskodjunk.

5 étel, amit semmiképp se együnk terhesen

Melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell?

1. Higany tartalmú tengeri ételek

Hallhattunk már róla, hogy terhesség idején a higanyban gazdag tengeri herkentyűket nem szabad enni. A túl sok higany károsíthatja a baba fejlődő idegrendszerét. Kerülni kell a kardhalat, cápát, királymakrélát, csempe halat. Kevesebb higany van a rákban, konzerv tonhalban, lazacban, sárga tőkehalban és a harcsában. Ezeket bizonyos mennyiségben lehet fogyasztani: heti 340 gramm még megengedett. Ha fehér tonhalat választunk, abból 170 gramm hetente fogyasztható.

2. Nyers hal, kagyló, nem kellően megfőtt húsok

A nyers halat és a kagylót kerülni kell – arról pedig nagyon fontos megbizonyosodni, meg vannak-e rendesen főzve a húsok, melyeket fogyasztunk. Ha nem vagyunk biztosak ebben, szerezzünk be hús hőmérőt és mindig ellenőrizzük a hőmérsékletét. A nem kellően hőkezelt húst, baromfit ne együk meg. A hot dogokat, vagdalt húsokat sem ajánlatos fogyasztani. Ha mégis eszünk hot dogot, győződjük meg a hús megfelelő főttségéről. A tojásokat mindig keményre főzzük, a pástétomokat pedig hanyagoljuk, kivéve, ha konzervben vannak.

3. Nem pasztőrözött sajt

Minden, nem pasztőrözött sajt terméket, így a brie, feta, kék sajt típusokat mellőzzük, kivéve, ha egyértelműen címkézve, pasztőrizálva vannak. Ugyanez érvényes a nem pasztőrizált gyümölcslére, almaborra és tejre is.

4. Koffein

A terhesség valóban fáradékonnyá és kimerültté tehet. Sajnos azonban a koffein átjuthat a placentán (méhlepényen), így legjobb, ha kerüljük, vagy nagyon limitáljuk a fogyasztását. Várandósság idején kevesebb, mint 200 milligramm javasolt naponta. Egy csésze kávé kb. 95 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze tea pedig nagyjából 47 milligrammot.

5. Alkohol

A szeszes italok károsíthatják a kisbaba apró, fejlődő szerveit, beleértve az agyát is – sőt, számos rendellenességhez vezethetnek, melyek összefoglaló neve magzati alkoholos spektrum zavarok. Jobb, ha megelőzzük a lehetséges bajt, ezért inkább kerüljük az alkoholos italok fogyasztását babavárás idején.

Noha egyszerre akár soknak is tűnhet azon ételek, italok száma, amelyekről okosabb lemondanunk, ne feledjük, hogy ez csak egy átmeneti állapot. A kisbaba egészsége megéri az áldozatot.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek