5 étel, amiről sosem gondolnád, hogy cukrot adtak hozzá

5 étel, amiről sosem gondolnád, hogy cukrot adtak hozzá

Amikor a cukorra gondolunk, színes sütik, krémes tortácskák és fincsi tejcsokoládék lepik el gondolatainkat. Pedig sajnos nem csak ezek az ételek tartalmaznak hozzáadott cukrot...

Magyarországon az ismert cukorbetegek száma 800 ezerre tehető. Legalább még további 400 ezer honfitársunk szenved ebben a betegségben, csak nem tud róla. Nem csoda, hogy népbetegséggé nőtte ki magát a diabétesz, hiszen még akkor is cukrot eszünk, amikor nem gondolnánk. Itt van példának öt étel.

Gyorséttermi csirkés szendvics

Amikor az ember ilyesmit vásárol egy gyorsétteremben, azt gondolja, hogy lehetőségeihez mérten valami egészségeset választott. Pedig egy rántott csirkés szendvics 16 g hozzáadott cukrot rejteget, ami 4 teáskanálnyinak felel meg.

Csomagolt kenyér

A kenyérre úgy gondolunk mint egy enyhén sós vagy inkább semleges ízű dologra. A pékek azonban több okból is adnak cukrot kenyereikhez: megtartja a nedvességet, puhaságot, és egy nagyon enyhe édes ízt ad a pékárúnak, amitől rákattanunk a fogyasztására.

5 étel, amiről sosem gondolnád, hogy cukrot adtak hozzá

Érdemes megnézni az összetevőket, és ha nem találunk cukormenteset, akkor azt válasszuk, ahol a leghátrább helyezkedik el a sorban a cukor.  Minél hátrább van, annál kevesebb van benne.

Paradicsomszósz

Nem érezzük édesnek, és ezért azt gondoljuk, hogy natúr paradicsomszószt vettünk, pedig a címkén ott van a hozzáadott cukor, sokszor kukoricaszirup formájában. Vigyázat, sokkoló adat következik! 1 dl paradicsomszószban akár 4 teáskanálnyi cukor is lehet. Úgyhogy ha tehetjük, inkább vegyünk jó érett paradicsomot, és készítsük el saját magunk.

Fagyasztott pizza

A mélyhűtött pizzákban cukor és kukoricaszirup is található. Az édességek a tésztában, a szószban, sőt még a húsos feltétekben is megbújhatnak. De ne csüggedjünk! Isteni finom pizzát lehet otthon is készíteni, és a boltiak között is van cukormentes.

Tehéntej pótlékok

Gondolunk itt a szója, rizs vagy mandulatejre, amik nagy népszerűségnek örvendenek, mivel egyre többen allergiásak a tehén tejre. Azt azonban tudni kell, hogy ezek az italok a cukortól olyan édeskések. Keressünk cukor mentes márkákat!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek