5 étel, ami hosszú távon a halálodhoz vezet

5 étel, ami hosszú távon a halálodhoz vezet

Azoknak az embereknek, akik gyulladást okozó ételeket esznek nagyobb az esélyük a korai elhalálozásra, mint zöldségevő társaiknak – állítja a Dél-Karolinai Egyetem kutatása.

Az enyhe, ám krónikus gyulladás rákot, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és akár halált is okozhat. A gyulladást okozó étrendet követőknek négyszer nagyobb az esélyük az emésztőszervi daganatokra.

Íme 5 étel, ami tipikusan gyulladást okozó:

1. Növényi olaj: Habár nem telített, de a kukorica és a sáfrányos szeklice olaja omega-6 zsírsavakból épül fel és gyulladáshoz, sőt koronaér betegségekhez vezet. Helyettük inkább az omega-3 zsírsavakban gazdag oliva és repce olajokat válasszuk.

5 étel, ami hosszú távon a halálodhoz vezet

2. Vörös hús: Egy telített zsírsavakban gazdag fogás csökkenti a jó koleszterinek gyulladáscsökkentő hatását és rongálja a vérereket, amivel magas vérnyomást és szívbetegségeket okoz. Nem kell teljesen száműzni a steaket az életünkből, de kis adagokat együnk belőle, és válasszuk inkább a bélszínt vagy a hátszínt.

3. Finomított gabona: A sütik, kenyerek, sós kekszek megnövelik a gyulladást okozó fehérje mennyiségét, ami cukorbetegséget okoz.

4. Kínai kaja: Amikor japán kutatók nátrium-glutamátot (MSG) fecskendeztek egerekbe, azokban gyulladás keletkezett, elhíztak valamint máj és cukorbetegséget lehetett tapasztalni náluk. Azok az emberek, akik a legtöbbet fogyasztják ebből az élelmiszer adalékból, 33 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el, mint keveset fogyasztó társaik. Nátrium-glutamátot szinte minden ázsiai étel tartalmaz, de salátaöntetekben, szószokban és zacskós levesekben is megtalálható. Érdemes elolvasni az összetevők listáját!

5. Üdítők: egy svájci kutatás szerint azokban a fiatal férfiakban, akik két doboz kólának megfelelő üdítőitalt ittak meg naponta, 109 százalékkal megnövekedett annak a fehérjének a száma, ami gyulladást jelez a szervezetben. Üdítő helyett inkább igyunk szódavizet egy kis citrommal!

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek