2. hónap: Még titok…Babaváró 8.

2. hónap: Még titok…Babaváró 8.

Sorozatunk szereplői két év várakozás után szülői örömök elé néznek. Dr. Vass Zoltán segítségével hónapról hónapra végigkövetjük a terhességet. Szakértőnk szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Néhány hete Hédi (rendezvényszervező, 29 éves) terhességi tesztje pozitív lett. Férjével, Bencével (informatikus, 33 éves) örömükben majd kiugrottak a bőrükből.

Sok nőgyógyász szerint az első vizsgálattal érdemes a – szülészeti számítás szerinti – hatodik hétig várni. A menstruáció elmaradása után a pár tehát még két hétig türelemre inti magát. Hédi időpontot kér a nőgyógyászától.

Mi történik a babával?

A néhány milliméteres embrió a második hónap végére eléri a két centiméteres nagyságot. Már van feje, szájnyílása, egyszerű szíve és kezdetleges agya. A második hónap végére kezd elkülönülni a keze, a lába, az ujjai, a szeme, a füle, az orra hegye és a nyelve.

Mi történik a mamával?

A várandósság egyelőre Hédi titka, kívülről semmi sem látszik rajta. Ő azért észlel néhány változást. Kicsit fáradékonyabb a szokásosnál. Csodálkozva tapasztalja, hogy szinte félóránként kell vécére járnia. Reméli, ez másnak nem tűnik fel a környezetében. Bár több barátnőjét kínozták a reggeli rosszullétek, őt szerencsére egyelőre elkerüli az émelygés. Igaz, sokszor érzi úgy, hogy gyomorégése van. Időnként érez egy-egy kisebb feszülést belül, de tudja, hogy ez azért van, mert napról napra nő a méhe. A melle kissé érzékenyebb.

A „nulladik” vizsgálat

A menstruáció elmaradása utáni második héten – a terhesség feltehetően hathetes ekkor – Hédi végre bekopogtat a nőgyógyászati rendelőbe, Bencével együtt. Az orvos hüvelyi ultrahangvizsgálatot végez, hogy ellenőrizze a méhet és a méhnyakat. Felismeri a petezsákot, amely szépen beágyazódott a méhfalba. Most már biztos, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó! Hédi is mereszti a szemét, de nem igazán tud kivenni semmit a felé fordított monitoron. Végre észrevesz egy pici, villogó pontot: az a baba szíve. Bence és Hédi teljesen meghatódnak a látványtól.

2. hónap: Még titok…Babaváró 8.

Az orvos megállapítja a terhességet. Megkérdezi Hédit a korábbi nőgyógyászati eseményekről, a tüneteiről és az utolsó menstruáció időpontjáról. Ez utóbbit összeveti az ultrahangvizsgálat eredményével, hogy kiszámíthassa az embrió korát. Ha a két adat ellentmond egymásnak, akkor a szakemberek inkább a technikának hisznek. Hédi és Bence babája hat és fél hetes, várhatóan az év végén fog megszületni.

Teendők

A nőgyógyász laborvizsgálatot rendel el, amelyet majd Hédi háziorvosa végeztet el. Teljes vérkép készül: ellenőrizni kell a vércsoportot (ellenanyagszűréssel egybekötve, az esetleges Rh-összeférhetetlenség kiderítése céljából), a vizeletet, a májfunkciót és a véralvadási paramétereket.

Hédinek meg kell ismerkednie a területileg illetékes védőnővel, aki a várandósság ideje alatt majd tanácsokkal látja el.

Csak diszkréten

Mint dr. Vass Zoltán mondja, az első 12 hétben csupán várni kell, hogy múljon az idő. Jobb ilyenkor még nem világgá kürtölni a hírt, hiszen ebben az időszakban még veszteség is történhet. Az igazolt terhességek 10-15 százaléka spontán vetéléssel végződik. Ám ezeknek az elenyésző magzatoknak az esetek kétharmadában olyan rendellenességük van, amely miatt a megszületés után sem lennének életképesek. Majdnem minden negyedik nő életében egyszer előfordul a spontán vetélés. A terhesség nagyon korai szakaszában alig vehető észre: a pár napot késő menstruáció és a szokásosnál bővebb vérzés erre utalhat. Kicsit később görcsökkel és fájdalommal kísért vérzés adhat okot gyanúra: ekkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Hédiék bizakodóak. Dolgoznak, élik az életüket, de egy kicsit jobban vigyáznak magukra. Egyelőre őrzik a titkot.

Folytatjuk!

Sorozatunk korábbi cikkeit keresse az Egészségtükör.hu portálon!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek