Hirdetés
17 hiba, amit elkövethetsz, ha tampont használsz

17 hiba, amit elkövethetsz, ha tampont használsz

A tampon használatába is bele kell jönni. Van, akinek egyszerűbben megy, másoknak idő kell hozzá és gyakorlat. Bizonyos bakikat azonban a mai napig képesek vagyunk elkövetni és észre se vesszük. Pedig veszélyt rejthet magában.

Természetesen, minden tamponhoz van használati utasítás, melyben arra is felhívják a figyelmet, mire kell fokozottan odafigyelnünk. Minden fontos tudnivalót azonban nem tartalmaznak – amelyekre mindenképp ügyelnünk kell, ha meg akarjuk óvni az egészségünket! Mit csinálunk rosszul sokan a tampon használatakor?

1. Csak a felhelyezés után mosunk kezet

Ne csak a tampon felrakása után mossunk kezet, hanem előtte is! Persze a vagina sem steril, de semmi szükség rá, hogy azokat a baktériumokat, melyeket esetleg az ajtókilincs megfogásával felszedtünk, bejuttassuk a hüvelybe, nem igaz?

17 hiba, amit elkövethetsz, ha tampont használsz

2. Nem helyezzük a tampont elég mélyre

Ezt onnan tudhatjuk, hogy még érezzük a jelenlétét: a túl alacsonyra helyezett tampon nagyon kényelmetlen, mintha csak egy vattapamacs okozna dugulást a hüvely bejáratánál. Ha jól van felhelyezve, nem érzünk semmit.

3. Csak egyfajta tampont használunk

Miközben a tampon használata magában hordozza a toxikus sokk szindróma (TSS) veszélyét, mely egy potenciálisan halálos betegség, a nagy nedvszívó képességű tamponok növelik ennek valószínűségét, tehát csak akkor alkalmazzuk ezt a fajtát, ha szükség van a valóban heves vérzés felfogására. A vérzés erőssége változik napról-napra, tehát a „super” típusok a menstruáció elején tökéletesek, de a vége felé mindenképp váltsunk kisebb, kisebb nedvszívóképességű tamponra.

4. Csak egyszer cserélünk napközben tampont

Még enyhe vérzésnél is szükség van arra, hogy 4-8 óránként kicseréljük a tampont. A nedves tampon meleg, ideális környezetet teremt ugyanis a baktériumok számára – és minél hosszabb ideig van a helyén, annál nagyobb a TSS veszélye.

5. Folyás ellen is tampont alkalmazunk

A ciklus közepén normális a folyás, ehhez nincs szükség tamponra. Tisztasági betét is elég – ne bontsuk meg a hüvely természetes savtartalmát, mert az fertőzést eredményezhet. Ha a folyás nagyobb mértékű, konzultáljunk orvosunkkal az ügyben.

A maradék 12 hibát a napidoktor.hu oldalán ismerheted meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend