12 dolog, amit kerülj, hogy távol tartsd az ekcémát

12 dolog, amit kerülj, hogy távol tartsd az ekcémát

Melyek az ekcémás fellángolások gyakori kiváltó okai? Ha igyekszünk távol tartani magunkat tőlük, kisebb eséllyel jelent majd fokozott problémát ez a bőrbetegség. Sajnos, okozói egyszerűen a levegőben is lehetnek.

Az ekcéma sokak életét megkeserítő, látványos bőrbetegség, mely bőrpírral, apró, de kiemelkedő göbökkel járhat, valamint jellemzőek rá a növekvő, aztán szétpukkanó hólyagocskák, a duzzanat, nedvedzés és pörkképződés, de a viszketés és hámlás is.

Sajnos, környezetünkben számos dolog akad, amely az ekcémát kiválthatja és súlyosbíthatja. Lássuk, mik ezek és hogyan védekezhetünk ellenük!

1. Vegyszerek, tisztítószerek és füst

Kerüljük a vegyi anyagokat, melyek viszketést okozhatnak és tartsuk bőrünket egészségesen. Viseljünk pamuttal bélelt kesztyűt, amikor takarítunk. Ne használjunk légfrissítőt vagy parfümöt. Tartsuk távol magunkat a füsttől – ha dohányzunk, itt az ideje leszokni!

2. Óvatosan a forró vízzel

Forró helyett inkább kézmeleg vizet használjunk, így a bőr lágyabb marad kézmosás, zuhanyzás után. Ne dörzsöljük a törölközővel a bőrt, inkább csak itassuk fel róla a vizet. Ezután mindig alkalmazzunk sűrű testápolót a nedvesség megtartására. Ha allergiásak vagyunk a gyapjúra, alaposan nézzük meg a krém címkéjét, tájékozódjunk az összetevőkről. A lanolin irritálhatja a bőrt. Azoknak, akiknek nincs gyapjú allergiájuk, a lanolin segít.

12 dolog, amit kerülj, hogy távol tartsd az ekcémát

3. Nap, verejték és fényvédő

Lehetünk természetesen kinn a napon, ám a bőrünk nem fogja szeretni a meleget és az izzadtságot. Amennyiben ez a helyzet, keressünk árnyékot és fogyasszunk elég vizet. Mindig kenjük be magunkat fényvédővel. A napégés hatására valósággal „lángra kap” a bőr, ez pedig az ekcéma fellángolásához vezet. Ha a napvédő krémekre érzékenyek vagyunk, zárjuk ki a káros napsugarakat ásványi változatokkal, mint amilyen a cink-oxid vagy a titán-dioxid. Az arcra készült fényvédők szintén gyengéden óvják a bőrt.

4. Ruházat: ha karcol, szintetikus, új vagy tisztíttatott

A laza és lélegző pamut ruhák a legjobbak a számunkra. A gyapjú és a moher szúrós lehet. Az olyan szintetikus anyagok, mint a poliészter, nejlon, műselyem, izzadást okozhatnak. Mindig mossuk ki a ruhákat, mielőtt hordjuk őket, hogy megszabaduljunk a festéktől vagy a vegyi anyagoktól, melyeket annak érdekében használnak, hogy a ruhát gyűrődésmentesen tartsák a boltban. Ha mosodába visszük a ruhát, levegőztessük a ruhahordozó műanyag zacskókat 24 órát, hogy a vegyi anyagok ne zavarjanak bennünket.

5. Mosószerek, szappanok, samponok

Akár a testünket, akár a ruhánkat mossuk, legyünk gyengédek: olyan mosószert használjunk, ami babáknak vagy érzékeny bőrre készül, mint például az illatmentes változatok. Csak annyit alkalmazzunk, amennyi kell. Szükség esetén kétszer is öblítsük le magunkat. A textillágyítókat kerüljük. Zuhanyzáshoz használjunk szappanmentes tisztítót, amely enyhe és illatmentes. Samponok szintén elérhetők tiszta, semleges pH-értékű, illatmentes változatokban.

6. Stressz

Ha az ekcéma fellángol, annak oka lehet a stressz is. Próbáljunk ki relaxációs technikákat: jógát, meditációt, a mély légzést vagy a biofeedback-et. A szorongás és a stressz súlyosbítja az olyan bőrproblémákat, mint az ekcéma, ugyanis amikor szorongunk, a test stresszhormonjai gyulladást produkálnak, mely irritálja a bőrt. Még a fizikai stressz is – amikor például harcolunk a megfázás ellen – gondot jelenthet. Vagyis, gondoskodjunk magunkról, aludjunk eleget és tanuljunk meg lazítani.

Még 6 dolgot kell kerülnöd. Hogy mik azok, nézd meg a napidoktor oldalán!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek