100 elképesztő dolog: Furcsa testrészek, amikre nincs szükségünk

100 elképesztő dolog: Furcsa testrészek, amikre nincs szükségünk

10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme az utolsó rész.

Az evolúció messzire vitt minket a majomszerű őseinktől az egyenes járású, beszélő, komplex gondolkodású élőlényekig, amik ma vagyunk. De, a korábbi formáknak maradt némi nyoma, mint például a külső fül izmai és a farok csont.

1. Vomeronazális szerv: Az orrsövény mindkét oldalán található apró lyuknál működésképtelen kemoreceptorok vannak. Ez az egykori feromon-detektáló képesség maradványa lehet.

2. Bölcsesség fog: A korai embernek sok növényt kellett rágnia, hogy elegendő kalóriához jusson a túléléshez, ezért másik őrlőfog hasznos volt. A populáció csak öt százalékának egészséges az őrlőfoga.

3. Harmadik szemhéj: A madarak és emlősök közös ősének szemén volt egy membrán annak védelmére. Ebből az emberek egy kis részt őriztek meg a belső szemzugnál.

4. Férfi mellbimbók: A férfiak emlő szövete stimulálható, hogy tejet termeljen.

5. Testszőr: A szemöldök a verejtéktől óvja a szemet, a férfi arcszőrzet pedig szerepet játszik a szexuális kiválasztásban, de a legtöbb emberi szőrnek nincsen funkciója.

6. Női ondóvezték: Ami a férfiaknál sperma vezeték, az a nőknél epoophoron (ősvese vezeték), ami egy haszontalan csatorna a petefészkek mellett.

7. Ötödik ujj: A kismajmok az összes ujjukat használják kapaszkodásra, és csüngésre az ágakon. Az embereknek főként a nagyujjukra van szükségük, hogy járás közben egyensúlyozzanak.

8. Farkcsont: A legtöbb emlős még mindig egyensúlyozásra és kommunikációra használja a farkát. Az emberszabású őseink mielőtt elkezdtek járni elvesztették szükségét.

9. 13. borda: A csimpánzok és gorillák a legközelebbi rokonaink, akik egy extra bordával rendelkeznek. A legtöbbünknek 12 van, de a felnőttek 8 százalékánál megtalálható az a bizonyos 13. borda.

10. Külső fül izmai: Nagy valószínűséggel az izmoknak ez a hármasa lehetővé tették a prehominidekenk, hogy függetlenül a fejüktől mozgassák a fülüket. Úgy ahogyan a nyulak és kutyák képesek.

Forrás: Robert Phipps testbeszéd szakértő

100 elképesztő dolog: Furcsa testrészek, amikre nincs szükségünk

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek