10 tipp, hogyan beszélj a gyerekkel a szexről

10 tipp, hogyan beszélj a gyerekkel a szexről

Amerikai tapasztalatok szerint a tizenévesek kockázatos szexuális kísérletezései az utóbbi években csökkentek a nyílt és őszinte felvilágosításnak köszönhetően.

Kívánatos lenne, hogy hazánkban is hasonló pozitív eredményeket érjünk el gyermekeink egészséges szexuális fejlődésében. Lehet, hogy érdemes lenne a szülőknek megfogadniuk az alábbi amerikai tanácsokat?

1. A lányok általában jobban ismerik testüket és nemi vágyaikat, mint a fiúk. Tény az is, hogy a lányokkal valamivel könnyebb az érzelmekről, a szexualitásról beszélni, mivel ők a menstruáció kapcsán viszonylag korán szembesülnek bizonyos kérdésekkel! Ennek ellenére vagy éppen ezért a fiúk felvilágosítását sem szabad elnagyolni, rövidre fogni. Főleg az éjszakai magömlés kérdését kell idejében tisztázni.

2. Bár a felelősséget illetően nincs különbség a nemek között, mégis a fiúk és a lányok figyelmét másra kell felhívni. A lányoknak meg kell tanulniuk egyértelműen nemet mondani, ugyanis gyakran hajlamosak a szemérmes hallgatásra, amit a fiúk félreértelmezhetnek. A fiúkat pedig óvni kell a lányok színlelt beleegyezésének veszélyeitől, a kudarcélményektől.

3. A szexualitást pozitívnak kell beállítani, ellenkező esetben a gyermekben súlyos gátlások alakulnak ki. Nagy hangsúlyt kell helyezni a nemi vágy és a szerelem közötti különbség magyarázatára.

4. A szexet vázold fel mosollyal kezdődő, csókolózással folytatódó romantikus folyamatként! Végállomása a simogatás, illetve az aktus, amely nem a puszta közösülést jelenti, hanem az érzékek játékát. A szeretkezés lépésről lépésre történő pontos leírása biztosítja a gyermeket arról, hogy bármikor abbahagyhatja, semmi sem kötelező vagy sürgős.

5. Hangsúlyozd a szex érzelmi vonulatát, a szerelem és az intimitás varázsát!

10 tipp, hogyan beszélj a gyerekkel a szexről

Világíts rá, hogy bár a hivalkodó kalandok gyakran pikánsabb élményekkel kecsegtetnek, mégis az egyéjszakás kalandok sérülékennyé teszik a kapcsolatokat, összetörhetik a szíveket.

6. Tisztázd az orális szex előnyeit és hátrányait! Napjainkban túlságosan divatos az orális szex, mivel az alkalmi kapcsolatok esetében kényelmes és biztonságos. A fogamzás szempontjából valóban védelmet nyújt, ám komoly fertőzésveszéllyel jár. Sorold fel a biztonságos védekezés különféle lehetőségeit!

7. Beszélj arról is, hogy általában ki milyen indíttatásból szeretkezik, hogy van, aki izárólag szerelemből, van, aki a másik fél nyomására vagy kábítószerek hatására. A rangsorolás segítségével értéket nyújthatsz a szexuális érettséghez, a szexuális kultúra kialakulásához.

8. A szexualitással kapcsolatban minden generációnak létezik egy különálló sajátos nyelvezete, zsargonja és normája. A sikeres felvilágosítás érdekében érdemes tanulmányozni és alkalmazni az adott stílust.

9. Nagyon fontos, hogy mindkét szülő vegyen részt a felvilágosításban. Az azonos nemű szülő jobban át tudja adni pozitív és negatív tapasztalatait gyermekének, ugyanakkor a másik pontosabb felvilágosítást tud nyújtani a szexuális elvárásokról, igényekről, a szervezet működéséről.

10. A felvilágosítást segíthetik a gondosan kiválasztott tévé- vagy mozifilmek, az újságcikkek vagy irodalmi művek. Ragadj meg minden alkalmat, hogy végighallgathasd serdülő gyermeked szexuális kommentárjait, véleményét, ezáltal gördülékenyebbé és hatásosabbá válik a szexuális nevelés, és közben a tabuk is megszűnnek!

Forrás: elixironline.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek