10 tévhit a védekezésről

10 tévhit a védekezésről

Elmélkedés a téves védekezésről. A védekezés kérdését körüllengő tévhitekről nem árt lerántani a leplet, és megfelelően tájékozódni a témát illetően.

Az eszetlen szexnek sírás lesz a vége - mondhatnánk egyszerűen az alapján, hogy a fiataloknak gyakran banális elképzeléseik vannak a védekezésről. Ennek kérdése minden pár életében felvetődik, viszont eldöntésekor gyakran a tévhitek befolyásolják őket.

10 tévhit a védekezésről

Nem árt tehát, ha végigolvassuk az itt összegyűjtött „mítoszokat”, hogy valóban el tudjuk kerülni a teherbeesést és egyéb nem kívánt szituációkat!

1. A megszakítással nem eshetünk teherbe

Rengeteg pár védekezik a „megszakításos” módszerrel. Ebben az esetben az az elmélet alapja, hogy a fiú az ejakuláció pillanata előtt megszakítja a szexet, így a spermái nem ejthetik teherbe partnerét. A problémát az okozza, hogy ondó már az elélvezés pillanata előtt is megjelenhet, másrészt, ha az ejakuláció a hüvelyen kívül, de annak közelében történik, még mindig van rá esély, hogy sperma jut a nő testébe, ezzel megtermékenyítve őt.

2. Ne aggódj, ez az első!

Sokan hiszik, hogy a lányok nem eshetnek teherbe az első szeretkezéskor, erre azonban minden alkalommal ugyanannyi esélye van a nőknek. Tehát, mondjon bármit a másik fél, mindig védekezzünk szex közben!

3. Az óvszer gyártható házilag is

A kreativitás hasznos, de nem akkor, ha a hiányzó óvszert próbáljuk pótolni különböző tárgyakkal, például zacskóval, esetleg csoki papírral.

10 tévhit a védekezésről

Ezek semmilyen formában nem helyettesíthetik az óvszert, emellett egészségügyileg is károsak lehetnek, tehát ne használjuk őket!

4. A zuhanyzással megelőzhető a teherbe esés

Közvetlenül az aktust követő zuhanyzás sem zárja ki a terhesség esélyét, mivel a spermiumok gyorsan úsznak, így nem lehetünk biztosak abban, hogy nem késtünk-e el a tisztítással. Elegendő egyetlen sperma, hogy végül eljutva a petéhez, megtermékenyítse azt.

5. A fogamzásgátló tabletta rákot okoz

Ugyan tablettától függően jelentkezhetnek különböző mellékhatások a szedés során, vagy azt követően, azonban nincs összefüggés a mellrák, petefészekrák, vagy más daganatos megbetegedés kialakulása között - állítják a szakemberek, akik folyamatosan vizsgálják a rák kialakulásának tényezőit.

6. Ugrálással és köhögéssel a terhesség ellen

Elterjedt nézet, hogy a szex utáni ugrálással, folyamatos köhögéssel megakadályozható, hogy a sperma elérje a petét. Ez banális elgondolás, hiszen a hímivarsejt gyors mozgása és mérete nem befolyásolható ehhez hasonló viselkedéssel.

7. Menzesz közben nem eshetünk teherbe

Ugyancsak gyakori tévhit, hogy a menstruáció időszaka alatti szex során nem eshet teherbe a partner, mivel ilyenkor nem ovulál. Ha ez az eset áll fenn, akkor valóban nem kell aggódni, azonban a két dolog nem feltétlenül zárja ki egymást, mivel olykor rövidebb, szabálytalan ciklusuk van a nőknek, így nem biztos, hogy ovulál a ciklusa közepén. Védekezés nélkül akár 5 napig is életképes a sperma a testben, tehát a peteérés során képes megtermékenyíteni a nőt.

8. Védelmi pozíció

Sokan hiszik, ha állva szeretkeznek, nem eshetnek teherbe, ez azonban tévedés, mivel a pozitúraváltás nem akadályozza meg a spermák mozgását, vagy sebességét.

9. A szűkebb biztosabb

Általában biztonságosabbnak érik az emberek, ha az óvszer feszesen, szorosan simul partnerére, mivel így nem csúszhat le szex közben, illetve nem juthat ki spermium. Bár ennek van alapja, viszonta túl szoros, feszes gumi könnyebben repedhet meg, ezzel megsemmisítve a védelmi szerepét.

10. A fogkrém spermicid hatású

Szokatlan ajzószernek esetleg használhatjuk, ám fogamzásgátlónak semmiképpen sem ajánlott fogkrémet bevetni, hiába hiszik sokan, hogy életképtelenné teszi a spermákat. Erre alapozva ne számítsunk negatív teszteredményre!

Forrás: napidoktor

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek