10 perc edzés is elég

10 perc edzés is elég

Heti 150 perc, azaz 2 és fél óra edzés helyett elég lehet, ha heti 3-szor 10 percet sétálsz – legalábbis egy friss kutatás szerint.

 

A Stirling Egyetem kutatói 38, már elvégzett tanulmányt eredményeit értékelték újra és hasonlították össze, így kapták a megdöbbentő eredményt. A szakértők szerint nem az edzés mennyisége, hanem intenzitása számít a kalóriaégetés szempontjából, ezért lehet elegendő a kisebb mennyiség.

10 perc edzés is elég

 

Ez azonban sajnos nem mindenkire vonatkozik, csupán azokra, akik most kezdik el a rendszeres mozgást, nekik viszont különösen jó hír, hiszen ennyire kevés edzéssel is formába lendülhetnek, rendszeressé tehetik az edzéseket, majd továbbléphetnek, ha szükséges.

 

Így csináld.

Hetente 3-szor menj sétálni 10 percre, 5-5 perc intenzív gyaloglás után sprintelj 20 másodpercet. Ha ez már nem pörgeti fel a pulzusodat, 40 másodperc laza séta után sprintelj 20 másodpercet. Természetesen kerékpározhatsz is, ha a futás megterheli az ízületeidet.

 

Ezt a fajta edzést intervall edzésnek hívják, dr. Al Sears dietetikus évek óta hirdeti hatékonyságát. Szerinte egy rövid, intenzív edzés sokkal egészségesebb és hatékonyabb zsírégető, mint egy hosszú, monoton kardioedzés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek