Hirdetés
10 ok, amiért jobb a bio

10 ok, amiért jobb a bio

Azt már tudjuk, hogy az organikusan előállított élelmiszerek jobbak, de vajon meg is tudjuk indokolni, hogy miért?

A British Journal of Nutrition - a cambridge-i egyetem majd 70 éves táplálkozási szaklapja- felismerte ezt a problémát és összeszedte a szempontokat. Íme a legfontosabb érvek!

1. Több antioxidáns: az organikus gyümölcsök és zöldségek 20-40 százalékkal tartalmaznak több antioxidánst, és ezáltal jóval egészségesebbek, mint a vegyszerrel kezelt társaik.

2. Kisebb nehézfém tartalom: a bio élelmiszerek akár 48 százalékkal alacsonyabb mértékben tartalmaznak olyan nehézfémeket, mint pl. a kadmium, mert ezek bizonyos műtrágyákban például előfordulhatnak kis mértékben. Ezek okozhatnak pl. mellrákot vagy vesekövet.

3. Flavonoidok: sok gyógynövény gyógyhatását ennek a vegyületcsoportnak köszönheti. A vegyszerek roncsolják ezeket az anyagokat, a vegyszer nélkül megtermelt növényekben ez a szint akár 70 százalékkal lehet magasabb.

10 ok, amiért jobb a bio

4. Kevesebb vegyszer az élelmiszerben: mindenkit ki kell, hogy ábrándítsunk, már réges-rég nem elég, ha csak lemossuk a vásárolt élelmiszert. A vegyi anyagok egy része sajnos felszívódik és tárolódik a növényi (vagy kisebb mértékben az állati) sejtekben, ahonnan az elkészítés és megemésztés során nagyszerűen kiválasztódik.

5. Jobb zsír: egy 2013-as vizsgálat szerint a bio tej magasabb koncentrátumban tartalmazza a szervezet működéséhez esszenciális omega-3 zsírsavakat, köszönhetően részben annak, hogy az organikusan tartott szarvasmarha többet legel a szabadlevegőn, és a legelés közben ezek a létfontosságú anyagok nagyobb koncentrációban jutnak a szervezetébe, és ezzel pedig a tejébe.
A nem organikus módon tartott tehenek teje nem csak kevesebb telítetlen zsírsavat tartalmaz, hanem ezzel párhuzamosan magasabb a közel sem ilyen hasznos telített zsírsav koncentrációja.

6. Kevesebb superbug: ezek olyan mikroorganizmusok melyek a folyamatos együttélés során rezisztenciára tettek szert a legtöbb antibiotikummal szemben. Sajnos, a mai napig jellemző sok, vágóállatot előállító gazdaságra, hogy az antibiotikumot növekedésserkentőként használják, így az felgyűlik az állat szervezetében. Továbbá jellemző az állat és embergyógyászatra is, hogy szinte mérlegelés nélkül, kvázi univerzális csodaszerként használják az antibiotikumokat, így a kórokozók rendkívül hamar hozzászoknak, és így vagy az adagot növelik, vagy egy másfajtával kell próbálkozni. Ezt az ördögi kört szakíthatjuk meg, ha antibiotikumot nem látott gazdaságtól vásárolunk húst.

7. Az organikusan előállított, friss élelmiszerek nem tartalmaznak szintetikus élelmiszerfestéket, ízfokozó adalékanyagokat, avagy egészségre káros tartósító adalékanyagokat. Sőt, még a csomagolásuk sem…

8. Tisztább eső: ez már inkább egy kicsit közvetettebb ok, a tudatosság egy magasabb szintjét képviseli. Ha kevesebb vegyszert használunk (lásd biogazdaságok) kevesebb vegyszer jut a talajba onnan pedig, a talajvízen keresztül az esőfelhőkbe, majd onnan ismét a talajba. Nem elképzelhetetlen, hogy ha mi magunk és ezáltal az egész bioszféra kevesebb méreganyagot tartalmaz, beindul az öntisztulás, nem lesznek pl. savas esők.

9. Jobb a méheknek: a növényekhez méhek kellenek, ez tiszta sor. De ha a rengeteg méreg a növényekben megmérgezi a méheket, azok elhullnak, nem porozzák be a virágokat, azok így nem szaporodnak, a növények megritkulnak, kihalnak, az állatok éheznek és elpusztulnak, mi pedig a táplálék piramis helyett egy ingatag tyúklétra tetején találjuk magunkat.

10. Egészségesebb klíma: tanulmányok kimutatták, hogy ha az összes termőföldet környezettudatosan kezelnék, 41 százalékkal csökkenne az üvegház hatást okozó gázok kibocsátása, de még a legelőkön is le lehetne a mostani mennyiség 71 százalékára csökkenteni ugyanezen gázok képződését. Mindösszesen több mint a felével, 55 százalékkal lehetne csökkenteni ezeket a hatásokat.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend