„A pajzsmirigyem miatt hízom!”

„A pajzsmirigyem miatt hízom!”

Mint általában az egészségi állapotunkért, úgy a túlsúlyért vagy a soványságért sem csupán egyetlen tényező a felelős, hanem egyszerre több is. Ezek egyike lehet a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, amelyre azonban talán éppen a súlyprobléma hívja fel a figyelmet. Szakértőnk dr. Dohán Orsolya endokrinológus, onkológus.

A pajzsmirigy a nyak alsó részén helyezkedik el: a légcsövet elölről ölelő, pillangó alakú endokrin szerv, amely két fontos, jódtartalmú hormont termel. Az egyik a négy jódatomot tartalmazó tiroxin (T4), a másik a három jódatomot magában foglaló trijód-tironin (T3). A kész hormonok a pajzsmirigyben raktározódnak. A szervezet igényeinek megfelelően a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki, és kerülnek a véráramba.
Ezek a hormonok létfontosságúak a szervezet anyagcsere-működésének szabályozásában.

Mitől fogyunk?

A fogyás hátterében – egyebek mellett – pajzsmirigy-túlműködés is állhat, hiszen a pajzsmirigyhormonok fokozzák az úgynevezett nyugalmi energiafelhasználást.

A pajzsmirigy-túlműködést olyan tünetek jelzik, amelyek nem igazán jellegzetesek, külön-külön nem utalnak egyértelműen betegségre: jó étvágy melletti fogyás, szapora szívdobogás, túlzott verejtékezés, gyengeség, fáradékonyság, nyugtalanság, ingerlékenység, hangulati labilitás, az ujjak finom remegése, hajlam a hasmenésre, hajhullás, szabálytalan menstruáció, a teherbeesés esélyének csökkenése. Összességében tehát a szervezet túl aktív, „égeti magát”, és kimerül.

„A pajzsmirigyem miatt hízom!”

Mindezt azért is fontos tudni, mert a fogyás az egyik első tünete lehet a pajzsmirigy-túlműködésnek. Ha például egyetlen hónap alatt akár 5-6 kilót is ledobunk akaratlanul, akkor kezdjünk gyanakodni, és menjünk el egy endokrin kivizsgálásra.
Elsőre talán kézenfekvőnek tűnhet, hogy az elhízást pajzsmirigyhormon adásával kezeljék, ám mivel a túlműködésre jellemző panaszok között veszélyes tünetek is szerepelnek, ez szóba sem jöhet. Ha például valakinek kismértékű koszorúér-meszesedése van, a pajzsmirigy-túlműködés az infarktus veszélyét hordozza magában. Évtizedekkel ezelőtt még volt arra példa, hogy egyes fogyasztószerekbe pajzsmirigyhormonokat csempésztek, de ez ma már nem fordulhat elő!

A túlműködés esetei

A pajzsmirigy-túlműködés klasszikus formáját Basedow-kórnak nevezzük. Ez egy autoimmun megbetegedés, ami fokozott hormontermelésre készteti a pajzsmirigyet. A betegség pontos okát még nem ismerjük, de általában fiatalabb korban alakul ki. Ezt a kórt jellegzetes szemtünetek is kísérhetik: tág szemrés, riadt tekintet, csillogó szemek, ritka pislogás, súlyosabb esetben a szemek kidülledése, kettős látás – sőt, a látás akár veszélybe is kerülhet!

A pajzsmirigy-túlműködés másik, gyakori előfordulása a göbös megbetegedés. A pajzsmirigy göbös megbetegedése a lakosság körülbelül 20 százalékát érinti. A mai ultrahangos vizsgálatok már a 3 milliméteres göböt is kimutatják, de klinikai jelentősége az 1 centiméternél nagyobb göböknek van. A korral nő a pajzsmirigygöbök előfordulása, a nőknél pedig ötször gyakoribb, mint a férfiaknál. Míg a göbök egyeseknél semmi problémát nem okoznak, addig másoknál előfordul, hogy az egyik (vagy több) göb túlműködésbe kezd. Ez a betegség inkább a negyven év felettieket érinti.

Fontos tudni, hogy egy sok jódot tartalmazó szívritmus-szabályozó gyógyszer szedése is túlműködéshez vezethet. Ha a betegnek eleve göbös a pajzsmirigye, a kardiológusnak mérlegelnie kell, érdemes-e kockáztatni, és ezt a gyógyszert felírnia a betegnek. (Bizonyos esetekben igen.)

Megfékezni a túlműködést

A Basedow-kórt okozó autoimmun betegség okának kezelése egyelőre nem lehetséges. Meg kell várni, amíg lezajlik az autoimmun folyamat, de addig gátolni kell a túlműködést. A Basedow-kórban szenvedők mintegy fele meg is gyógyul az egy-másfél-két évig tartó, a pajzsmirigyfunkciót fékező gyógyszeres kezelés mellett. A kezelés során rendszeres laboratóriumi ellenőrzésekre van szükség.

Ha a betegség nem múlik el, akkor definitív, azaz megoldó terápiát kell választani. Ennek egyik módja a radiojód-kezelés, ami ideális egyrészt azoknak a Basedow-kórosoknak, akiken nem segített a gyógyszer, másrészt a göbös túlműködéssel küszködőknek.

„A pajzsmirigyem miatt hízom!”

A másik végső megoldás a műtét lehet. Az operáció elkerülhetetlen, ha felmerül a rosszindulatúság gyanúja, ha nem szűnik meg a túlműködés, illetve ha a megnagyobbodott pajzsmirigy nyomja a légcsövet vagy a nyelőcsövet.

Mind az izotópos kezelés, mind a pajzsmirigy-eltávolítás után tulajdonképpen művi alulműködés jön létre, amelyet egy életen át kezelni kell.

Mitől hízunk?

A hízás a pajzsmirigy-alulműködés tünete is lehet, bár nem annyira jellemző, mint a fogyás a túlműködés esetében. A pajzsmirigy-alulműködés egyik oka egy idült autoimmun gyulladás, a Hashimoto-kór, ami a pajzsmirigyszövet pusztulásával jár. Az alulműködés lehet a fent említett műtét vagy izotópos kezelés következménye is. Tünetei: testsúlygyarapodás, lelassult pulzus, gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentrálóképesség romlása, reverzibilis (visszafordítható) elbutulás, száraz bőr, székrekedés, a munkaképesség csökkenése, fázékonyság, mélyülő hang, reumatikus fájdalmak, töredező köröm, a külső részen kihulló szemöldök.

Ez a betegség jól kezelhető, az életet nem rövidíti meg, de egy életen át tartó pajzsmirigyhormon-pótlásra van szükség. A gyógyszert reggelente, éhgyomorra, egy adagban kell bevenni. Nincs mellékhatása, és bármilyen más gyógyszer mellett szedhető. Ez a „szer” tulajdonképpen maga a kész pajzsmirigyhormon. Ezért terhesen is folytatni kell a szedését! Terhesség idején egyébként külön szűrik is ezt a betegséget.

Csapatmunka

Mind a tartósan kezeletlen alulműködés, mind a hasonlóképpen elhanyagolt túlműködés káros a szervezetre! Ha rendellenességet észlelünk, forduljunk endokrinológushoz, aki segíthet újra megtalálni a kényes egyensúlyt. Mint annyi más betegség, a pajzsmirigyzavarok kezelése is csapatmunkát igényel: a sebész, az izotópos szakember, a radiológus, a patológus, sőt, Basedow-kór esetében a szemész csaknem egyenrangú munkájának összehangolására van szükség, amelyet többnyire az endokrinológus végez el. Ha tehát pajzsmirigyproblémánk van, kérjünk olyan centrumban segítséget, ahol lehetőleg minden szakterület képviseli magát!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek