Zsuzsa a deszkán

 

Török Zsuzsa Gyöngy és Kaszás József jelenete

Török Zsuzsa  és Kaszás József jelenete

A nézők főleg barátok, vándorrajongók, pereputty, ki tudja, ez az utolsó előadás az évadban, aki eddig nem fért be, az most gyorsan behozza. Magam is így kerültem ide. A kis színpadon egyszerű kellékek, paraván, ez nem zavaró, ettől nem függ semmi. Belevágnak.

Rögtön kiugrik a dolog amatőr jellege, az se baj. Mindig el lehet mondani, hogy milyen jó, hogy együtt vannak, és csinálják, és tényleg jó, de az egész fárasztóan lapos, a színészmozgatás valahol ott járhatott a csúcsra, hogy:

– Na figyelj, amikor elkezded a szövegedet, akkor cé hármon állsz, amikor befejezed, akkor már megérkezel gé nyolcra.

A képességek bizony szórnak, de még talán ki is lehetett volna hozni valami érdekeset a dologból, ha (mondjuk az úgynevezett rendező) egy kicsit megrázza az egészet, sajnos én önkéntelenül fejben átrendezek, ezzel elvagyok egy darabig.

De ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi a szarnak kéne ezt végignézni?

Na, de azért van miért. Időről időre feltűnik a darabban egy nő, akiről kiderül, hogy van érzéke egynémely dolgokhoz, úgyismint vígjáték-megformálás, szövegmondás, színészi alakítás stb. Hipp-hopp betölti a teret, azt is, amit a többiek üresen hagytak, piros lámpa a szürke fényben, nem letagadott ősnőstény, és cicomás díva egyszerre, gyerünk belezúgni jó alaposan kedves férfitársak.

Apropó, vajon itt Tatabányán hogy néz ki a dívaság? Jönnek a férfiak köpenyt teríteni a topánkák elé? Vendéglői asztaloknál kétszemélyes teríték melletti kéztördelés van-e? Nem is beszélve a sablonos virágküldésekről az öltözőbe. Vagy ennek vége, vége örökre? A modern nő tökön rúgta a gáláns úriembert, hogy aztán pityeregjen az elmaradt bókok miatt? Zsuzsa, akad azért itt régivágás?

Na, mindegy.

Zsuzsa, a szellemes, Zsuzsa, a jó kérdéseket feltevő, és Zsuzsa, aki elvisz a hátán egy gyenge előadást, ha kell.

Zsuzsa, vidd el a hátadon az életed is, én csak ezt kívánom.

 

(Az írás az Orfeusz Társulat /Tatabánya/ Marcel Aymé: A mások feje című, korábbi előadása kapcsán született, melyet megváltozott szereposztással azóta  is játszik a társulat)

Egy hozzászólás a(z) “Zsuzsa a deszkán” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.