Van aki forrón, van aki nyersen szereti

Téli Márta - spiriTiszta

Bár imádok főzni (egyfajta meditatív tevékenységnek tartom) és élvezettel olvastam Bezselics Ildikó Márton napi finomságairól, egy hosszabb tisztítókúra kapcsán megtapasztaltam a nyers ételek csodáját is. A friss zöldség, gyümölcs és a különböző magvak fogyasztására sokan felhívják a figyelmünket, ám többnyire itt meg is állunk.

Tudunk az előnyeiről valamit, néha el is ropogtatunk egy-egy almát, de valójában nem tudjuk, mi mindent lehet készíteni nyers zöldségből, gyümölcsből, nemhogy teljesen áttérjünk a nyers étrendre. Pedig az ember valaha csak ezen élt.

Takács Ákos, a Mannatural Ételmanufaktúrában nyers ételkompozíciókat készít

Takács Ákos, aki elkötelezett híve a nyers étrendnek, és mélyen hisz egészségmegőrző, illetve egészség visszaállító hatásában, nyitott egy éttermet Budapesten, amelynek a neve Mannatural Ételmanufaktúra. Ebben az étteremben csupa nyers ételt fogyaszthatunk. Az ételek neve ugyan ismerős, találunk itt székelykáposztát, mákos gubát vagy répatortát is, ám itt minden friss, színes, nyers „élő étel”.

TM Honnan jött az ötlet, hogy nyers ételeket kínáló éttermet nyiss?

Elkezdtem foglalkozni személyiségfejlesztéssel, és azt láttam, hogy a legtöbb és legtisztább energiát a nyers ételek fogyasztásával kapja a fizikai testünk, ami maga is energia. A nyers ételben száz százalékig jelen vannak a vitaminok, ásványi anyagok és enzimek, melyeknek túlnyomó többsége fehérje, emiatt működésük erősen függ például a hőmérséklettől. Az emberi test kb. 20 százaléka fehérjéből áll, s ezt a fehérjét nyers állapotban kell bevinnünk ahhoz, hogy eredeti állapotában megmaradjon, mivel a főzés és sütés hatására megváltozik a kémiai szerkezetük.

Berzelius 1838-ban a fehérjéknek a görög eredetű protein nevet adta, melynek jelentése: „elsődleges fontosságú”.

TM Sokféle diéta létezik. Miben más, miért jobb a nyers étrend?

Abban más, hogy ez természetes. Ha kb. 80/20 százalék arányban eszünk nyers, illetve főtt ételt, akkor a szervezet teljesen egészségesen tud működni. Ezzel óriási energiát nyerünk, mert a szervezetnek nem kell annyi energiát fordítani arra, hogy kiválassza a méreganyagokat, hiszen a nyers táplálkozásban csak annyi a méreganyag, ami emberi tevékenység következtében, pl. a permetszerből benne marad. Ám ez még mindig jóval kevesebb, mint amennyi a sütés-főzés következtében keletkezik.

 A magyar szabályozás az egyik legerősebb Európában azt illetően, hogy ne maradjon méreg, illetve szermaradvány a terményekben. Magyarországon körülbelül nyolcszor permeteznek egy termelési ciklus alatt, Hollandiában vagy Olaszországban pedig legalább egyszer permeteznek hetente.

 

TM Vajon miért kezdett el főzni az ember?

Valószínűleg az egyszerűsítés kedvéért. Megtapasztalhatjuk, hogy ha megeszünk egy kelkáposzta levelet nyersen, az nagy izommunkát követel az álkapocstól, ha megfelelően meg akarjuk rágni. Főzés, sütés hatására megváltozik a levél kémiai szerkezete, könnyebben rághatóvá válik. A rágás viszont fontos lenne, hiszen az az emésztés első fázisa.

Egy falatot legalább 30-40-szer kellene megrágni, hogy péppé váljon, mire lenyeljük.

TM Éppen tegnap voltam egy vacsorán, ahol az egyik férfi egy pillanat alatt belapátolta az ételt. Arról beszélgettünk, hogy ezt a rossz szokást a katonaságnál ragadt rá, ahol mindent gyorsan meg kellett enni, és ő azóta sem rágja meg az ételt rendesen.

Természetesen, de ezt csak úgy lehet megtenni, ha betartjuk az alaptörvényeket. Van például az a közmondás, hogy „Magyar ember evés közben nem beszél”. Talán az az értelme ennek, hogy ha igazán koncentrálunk arra, hogy megrágjuk az ételt, nem fogunk tudni közben beszélni. Az ember gyomra csak perisztaltikus mozgást végez, nem zúzógyomor, mint a madaraké, és az egészben, rágatlanul lenyelt darabok emésztetlenül haladnak végig a béltraktuson.

TM Láttam az étlapon mákos gubát vagy székelykáposztát. Hogyan készülnek el ezek nyersen?

Sajttorta – nyers finomság

 

Ezek inkább csak elnevezések, mert az ember nehezen engedi el tudatilag azokat az ételeket, amiket eddig evett. Hihetetlennek tűnik a székelykáposzta nyersen, pedig sokkal egyszerűbb, mintha órákig kéne főzni. Egy másfajta, egészségesebb székelykáposzta ez, amely nem telíti el a gyomrot, nem nehezül el tőle az ember, hanem energiát nyer belőle, az ízvilága azonban megmarad.

TM Ha valaki úgy dönt, hogy kipróbálja, hogyan lehet nyers étrenden élni, hogyan kezdjen hozzá, hogy ne éljen meg óriási szakadékot az eddigi étrendjéhez képest?

Elsősorban az arányokon kell változtatni. Ez azt jelenti, hogy ha eddig megettünk hat szelet vajas kenyeret, és hozzá egy paradicsomot vagy paprikát, akkor változtassunk ezen az arányon. Ezen túl olyasmit kell kipróbálni, ami azonnal bizonyítja, hogy az számunkra jó, egészséges és energiát ad. Nagyon sok zöld leveles növényt kellene enni. A zöld leveles növények mindegyike tartalmaz klorofilt, omega3 zsírsavat és oxigént. A klorofilnak vértisztító hatása van, és azonnal érezni fogjuk a hatását.

A klorofilt a növények „vérének” is nevezik, mert molekulaszerkezete és kémiai összetétele csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval

Az oxigén segíti az agyműködést. A nyers ételek hatására azt fogjuk érezni, hogy tisztábban gondolkodunk. A zöld leveles növényekből nyert fehérje nagyon könnyen beépül a szervezetünkbe, és sokkal jobb minőségű, mint a kapszulákban bevehető formája.

Emellett újra hangsúlyozom, hogy lassan rágj, tovább élsz. Ha mindent rendesen megrágunk, kevesebbet is fogunk enni, tehát ez a fogyásban is segít, hiszen a túlsúly – vagyis az elraktározott, a zsírban elkülönített méreganyag – így fokozatosan képes kiürülni. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a főtt és sült ételek lebontása háromszor annyi energiát von el a szervezettől, mint a nyers ételek lebontása. Ha az ember megiszik például egy zöld turmixot, ami spenótból, almából, esetleg datolyából áll, az olyan, mint egy energiabomba.

Színes, nyers energiabomba-italok

TM Ezt én is tanúsíthatom, mert amikor ilyet iszom, azonnal azt érzem, mintha kipirosodna az arcom, érzem a véráramot, és mintha az agyam is kapna egy energialöketet. Nekem az tetszik ebben a dologban, hogy úgy lehet átállni erre az étrendre, hogy nem elveszek magamtól, hanem elkezdek hozzáadni. Ahogy egyre több nyers ételt adok hozzá az étrendemhez, egyre inkább el fogom hagyni azokat az ételeket, amelyek nem töltenek fel energiával. Nem kívánom meg őket.

Ez így van, és van még egy fontos dolog, amiért a nyers ételre szükség van, mégpedig az, hogy a zöldségben, gyümölcsben a növény által átalakított, szerves víz található. Mivel a testünk kb. 80 százaléka víz, erre szintén nagy szükségünk van. Ha valaki például két héten át sok gyümölcsöt eszik, azt fogja észrevenni, hogy a ráncai kisimulnak, mert a bőre hidratálttá válik.

Shoi YAMASHITA professzor, japán tudós 1964-ban felfedezte, hogy az “élő víz” mely a növényekben található, biológiai és fizikai szempontból jelentősen különbözik az általánosan felhasznált ivó- és forrásvizektől, és nagyon hasonlít testünk saját sejtvizének összetételére.

TM Azt vettem észre, hogy amikor valaki belekezd valamilyen diétába, a legnagyobb gondot az okozza, hogy egyáltalán nem, vagy jóval kevesebbet ehet kenyeret. Lehet nyers alapanyagokból kenyeret készíteni?

Igen, lehet. Őrölt lenmagra és összeturmixolt zöldségre van hozzá szükség, amit összekeverünk, majd kiszárítunk. Akár a radiátor tetejére is helyezhetjük a tálat, és akkor még meleg is lesz. Ez a kenyér hosszan eláll, mert összeaszalódott, tehát nincs benne víz, nem penészedik. Ráadásul rengeteg omega3 zsírsavat tartalmaz.

TM Egy barátnőm a kezembe adott egy könyvet, ami arról szól, hogy egy család úgy gyógyult meg különböző betegségeikből, hogy áttértek a nyers étrendre.

Igen, ez Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyve. Ez az ukrán család Amerikába költözött, és az ottani szokások szerint kezdett étkezni. Egy idő után a sok gyorsétel és konzerv hatására kóros elhízás, cukorbetegség, stb. alakult ki náluk. A hölgy nem akarta elfogadni, hogy életük végéig gyógyszereken éljenek, és elkezdte keresni a megoldást. Így talált rá a nyers étrendre. Ők szinte egyik napról a másikra átálltak erre a táplálkozásra, és meggyógyultak. Egyik gyerekük cukorbetegsége is megszűnt. Ezután missziónak tekintették, hogy elmeséljék saját tapasztalataikat másoknak is.

TM Azt gondolom, fontos, hogy a szülők megismertessék gyermekeikkel a nyers zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat még akkor is, ha ők magunk némelyiküket nem kedvelik. Volt egy több hónapos időszak az életemben, amikor tisztító kúrát tartottam, és leginkább nyers ételeket ettem, és nem használtam sót és cukrot. Azt vettem észre, hogy elkezdtem megízlelni a különböző zöldségek és gyümölcsök valódi ízét. A Mannaturalban  igazi ízköltemények születnek, nem egyszerűen a sós vagy édes íz dominál. Biciklis futárokkal házhoz is szállítanak Budapesten, és tanfolyamaikon meg lehet tanulni, hogyan lehet ízletes fogásokat készíteni nyers ételekből.

Érdemes kipróbálni, vagy akár rászokni.

2 hozzászólás a(z) “Van aki forrón, van aki nyersen szereti” bejegyzéshez

 1. Kedves Márta!

  Örömmel olvastam a riportját a Mannaturál Ételmanufaktúra kapcsán. Jómagam is nagy rajongója vagyok a Mannás ételeknek, édességeknek. Én nem vagyok vegetáriánus. Viszont egyre gyakrabban igényelem és élvezem a Manna ételeit, turmixait. Mert az ízük és illatuk elképesztően finom, és utána energiával töltenek fel. Egyszerűen fenomenális. Mindenkinek csak javasolni tudom 😀

  • Kedves Nóra,
   örülök, hogy tetszett a cikk. Azt gondolom, ha legalább felerészben beillesztenénk a nyers zöldség-gyümölcs-magvak étrendet az életünkbe, azzal sok “modern kori” fizikai és lelki tünetet szüntethetnénk meg.
   Üdvözlettel,
   Téli Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.