A likőrkészítés egyszerű és hálás dolog – sok örömet szerezhetünk vele, akár ajándékba készítjük, akár a vendégeket kínáljuk vele egy-egy ünnepi alkalomból.
Négy likőrváltozatot mutatok most be, mindegyikre érvényes, hogy egy héttel a fogyasztás előtt kell elkészíteni, hogy az ünnepre igazán finom legyen.
Marcipánlikőr
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 2,5 deci vodka
- 5 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 200 g marcipánmassza
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
A tejet felforralom, közben beleolvasztom a feldarabolt marcipánt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kell elvégezni, így nem ég le és nem marad csomós. Ezt követően a tejet teljesen kihűtöm. A tojások sárgáját simára keverem a porcukorral és a vaníliával, majd felöntöm a marcipános tejjel, a végén keverem hozzá a vodkát. Jól zárható üvegekben, a hűtőben tartsuk – egy hét múlva tökéletes lesz.
Máklikőr
Hozzávalók:
- 250 g darált mák
- 250 ml tejszín
- 250 ml tej
- 150 g porcukor
- 100 g marcipánmassza
- 4 tojássárgája
- 500 ml vodka
A tejet és a tejszínt összekeverjük, és egy lábosban a tűzre tesszük. Forralás közben feloldjuk benne a feldarabolt marcipánt, beletesszük a darált mákot és felforraljuk, majd az egészet kihűtjük.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, keverés közben apránként hozzáadjuk a mákos tejszínt, majd a vodkát. Összekeverjük és tiszta üvegekbe szűrjük, és hűtve tároljuk. 1 hét múlva fogyasztható.
Mézes-vaníliás tojáslikőr
Mézes-vaníliás tojáslikőr
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 150 g vaníliás porcukor
- 100 g akácméz
- 2 vaníliarúd
- 6 deci tej
- 2,5 deci vodka
- reszelt citromhéj
Első lépés: felforraljuk a tejet. A vaníliarudak belsejét kikaparjuk, és a felforralt tejbe tesszük, a reszelt citromhéjjal együtt, majd hagyjuk kihűlni. Félúton belekeverjük a mézet. Az öt tojássárgáját simára keverjük a vaníliás porcukorral együtt (egyszerű dolog: a két vaníliarudat tegyük a porcukorba előzőleg 24 órára), hozzáöntjük a vodkát és a kihűtött, leszűrt mézes-vaníliás tejet. Üvegekbe tesszük, és hűtőben tároljuk. Egy hét múlva lesz igazán jó!
Fűszeres karácsonyi tojáslikőr
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 150 g porcukor
- 50 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- 6 deci tej
- 2,5 deci rum
- szegfűszeg, őrölt szerecsendió, fahéj
- reszelt narancshéj
A kristálycukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a tejet és felforraljuk, közben beletesszük a fahéjrudat és a vaníliarudat is. Miután levettük a tűzről, fűszerezzük szegfűszeggel, őrölt szerecsendióval és a reszelt narancshéjjal, majd teljesen kihűtjük.
A tojások sárgáját keverjük habosra a vaníliarúd kikapart belével és a porcukorral. Hozzákeverjük a leszűrt karamellás tejet, a rumot. Üvegekbe tesszük, és hűtve tároljuk. Naponta összerázzuk – körülbelül egy hét múlva fogyasztható, és két-három hétig áll el.
Nagyon szépen köszönöm a recepteket kedves ILDIKÓ!!??
TOVÁBBRA IS VÁROM A FINOM RECEPTJEIT.
Üdv:Miska.