SODRÁSBAN

asszony

Már pirkadt mikor az öregasszony csendben kilépett a házból. Fejkendőjét szorosra kötötte, a rózsafüzért a nyakába akasztotta, vállkendőjét fázósan összehúzta. Kosarával a karján körbejárta az udvart, a tyúkok még nem kotyogtak, a malac ólból hang sem hallatszott. A fű és a veteményes még nedves volt az éjszakai harmattól. Az éber házőrző csaholva kísérte szorosan a szoknyája közelében. Csitította, megsimogatta, amíg a kiskapuhoz értek. Isten veled! Vigyázz a háziakra, Mackó!- suttogta és visszaakasztotta a kampót a kerítésre. Gumicsizma volt a lábán kényelmesen a gyalogláshoz. Előbb a templom felé vette az útját. Tudta, hogy hajnalban a kapuja zárva, mégis a nagy út előtt a kerti padon elmondott egy miatyánkot. Megbocsájtást remélt.  Este nagyon elragadtatták magukat.

Tempósan járt, a második falut és a senkiföldjét is elhagyta. Nem találkozott emberfiával, vasárnap a boltok is zárva maradtak. Aztán a kis patak partján rövid időre megpihent, lehúzta a csizmáját és megmasszírozta dagadt, visszeres lábait. Elgondolta, hogy a három szülés után mennyi vég nélküli kapálás, szüret, disznóvágás, takarítás, sütés-főzés fárasztotta. Nem kímélte magát. Nem is lehetett másképp falun az élet nagycsaláddal, bolttal, később anélkül, minden vagyon nélkül. Férjét a betegsége korán vitte el. Maradt  két fia, de mindvégig ő volt a parancsnok a gazdaságban. Egyikük sokat ivott, az lett a veszte. Még nem töltötte be az ötvenet, mikor meghalt. A másik nem éppen kedvére való feleséget választott. Úrilánynak mondta. Soha nem fogadta el, nem szerette és szándékosan nem kímélte. A házasságot csak a megszületett gyerek miatt engedte, utána. Viták, veszekedések számtalanszor, nem volt, aki az ő igazát védte volna. Azóta sok víz lefolyt a Dunán… A fiú is felnőtt már, kedves lányt vett feleségül, városiak, de szerették a falut. Ünnepeken mindig együtt voltak. Csak az volt a vigasz az egyforma monoton hétköznapok mellett, meg a pár óra alvá,s mikor nem kellett talpon lenni, gondolkozni.

Elővette a pogácsát és beleharapott, száraznak érezte, pedig tegnap sütötte. A flaskából ivott pár kortyot a tavalyiból. Újból nekiindult. Az idő már melegedett a koraőszes langyos napsugártól.

Az hosszú aszfalt úton egyre nehezebben rakta  lábait, de rendületlenül menetelt előre több órája, mintha az élete függne tőle. Vállkendőjét a kosarába tette. Barnára sült barázdás arca fénylett az izzadságtól. Fejkendőjét fehér homlokára húzta, mint kapáláskor. A szíve rendetlenül dobogott. Úgy hallotta, fiam, fi-am, fi-am.

A házban ébredezett a család.  Későn keltek vasárnap. A vendégszobát a vastag falak hűvösen tartották. A kis ablakot még nem ért el a nap. Délelőtt a Rozi mama  kopogását várták és a kicsi kupica pálinkát, amivel keltette őket. Később fölkeltek és nem találták. Keresték délután a rokonoknál, a temetőben, az erdőben. Este elmentek az ügyeletre, bejelentették, hogy eltűnt. Senki sem látta a faluban.

Két nap múlva hozták a hírt, hogy Paksnál a Dunából a kikötőnél kifogták a holttestét.

Kategória: Novella | Címke: , , , , , , | Szerző: Rodé Klára | Közvetlen link a könyvjelzőbe.
Rodé Klára

Rodé Klára névjegye

Magamról csak ennyit… Igazság, hogy az írás örömforrás, és nincs korhoz kötve. Én magam is rátaláltam, igaz túl az életem delén. Érlelte az idő, a vég nélküli tapasztalás és az olvasók lelkes bíztatása. Mozgalmas utam, marketinges végzettséggel, karrierépítéssel, hivatással, versenytánccal, szerelmekkel, később lányaimmal, unokámmal, elveszített férjekkel és szülőkkel, kiapadhatatlan forrásnak bizonyult. Valóságos történeteim szomorú, néha ironikus vagy humoros, sőt pikáns mozaikjait novelláskötetbe gyűjtöttem. A Hatfejű sárkányfemina, 2014-ben jelent meg. Előző évben készült el az Életre keltek mini album, a tárgyak „személyének” egypercesei. Első kisregényem, Az arcnélküli férfi (2016). Írásaim helyet kaptak az Őszi varázs és a Kézen-fogva antológiákban is. Jó megfigyelő vagyok, meglátom a szépet és a groteszket egyaránt. Mindenről írok, amit érdekesnek találok a mindennapi életben, versekkel is próbálkozom. Szerencsés vagyok, az írás a hobbim, az életem része lett. A Mimind portálon összeszokott írótársaimmal együtt, Molnár Gabriella szerkesztő irányításával és mentorálásával publikálunk. Sokszínű, érdekes, de mindenképpen változatos verbális és képi anyagot ígérünk minden kedves leendő látogatónak, olvasónak. Szeretettel: Rodé Klára

3 hozzászólás a(z) “SODRÁSBAN” bejegyzéshez

  1. Kicsit szomorkas a hangulata, de nagyon eletszeru , inkabb a mult anyam jutott eszembe olvasas kozben. En mar mas sorsot szanok magamnak.Tetszett nagyon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.